EXCLUSIV  Alegeri cruciale pentru românii din UK. Jurnalistul Ciprian Vîrlan: „Speră, mai ales, să-și readucă familiile în Marea Britanie”

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Jurnalistul român Ciprian Vîrlan, corespondent Antena 3-CNN în Londra, a explicat ce va însemna rezultatul alegerilor de astăzi pentru românii stabiliți acolo.

Întrebat ce ar însemna o super majoritate a Partidului Laburist, pentru românii aflați în Marea Britanie, jurnalistul a declarat:

„Această super majoritate va face foarte ușoară o renegociere a Brexitului. Chiar unul dintre mesajele cheie ale Partidului Conservator, în această campanie, a fost - ”nu votați laburiștii că ne vor duce în Europa!”. Cu toate acestea, Keir Starmer a declarat că nu se pune în discuție o reîntoarcere în Uniunea Europeană, însă niște noi înțelegeri cu privire la comerț vor putea avea loc. Să ne amintim puțin de episodul de anul trecut, când Keir Starmer a fost invitat de Macron la discuții, înaintea Regelui Charles al III-lea. Ulterior a fost în Spania și în Germania.

Deci poate fi observată intenția liderului laburist de a ne îndrepta iarăși spre Europa. Asta nu se va întâmpla peste noapte, mai ales că Uniunea Europeană ne-a avertizat cu privire la faptul că nu respectăm înțelegerea deja existentă, dar ușa rămâne deschisă. Dacă laburiștii vor fi inteligenți, aceștia trebuie să rezolve criza forței de muncă, ceea ce i-ar avantaja și pe românii de aici. Aceștia speră, mai ales, să-și readucă familiile în Marea Britanie. În momentul de față, trebuie să spunem că o viză de muncă este aproape o loterie, mai ales de când Partidul Conservator a modificat criteriile în luna aprilie.”

VEZI ȘI: Alegeri în UK: Conservatorii, aproape de un scor umilitor. Jurnalistul Ciprian Vîrlan: E nevoie de o schimbare, dar britanicii sunt mulțumiți de Brexit

Starmer, obligat de UE să ridice vizele pentru cetățenii europeni, dacă vrea o renegociere a Brexitului

După prestația economică slabă din 2020 încoace, de când Brexit-ul a devenit realitate, Marea Britanie a demonstrat că are mai multă nevoie de Bruxelles decât invers.

Tocmai de aceea, în ciuda speranțelor nerealiste ale Partidului Conservator, Uniunea Europeană a fost fermă în decizia de a nu accepta o renegociere a Brexitului, fără ca Marea Britanie să ridice cu totul vizele pentru cetățenii europeni.

Având în vedere că Ursula von der Leyen va continua cu un nou mandat în fruntea Comisiei Europene, este extrem de puțin probabil ca blocul comunitar să își schimbe această abordare.

Întrebat dacă Starmer are cea mai mică șansă să obțină vreun avantaj de la Uninea Europeană, fără să accepte libera circulație dintre între europeni și britanici, jurnalistul Ciprian Vîrlan a declarat:

Să nu uităm că, la jumătatea lunii iulie, importanți lideri europeni vin pentru un summit care va avea loc la Londra. Eu nu am vreo emoție că lucrurile se vor îndrepta către o întoarcere în Europa. Probabil va fi un pic mai greu pentru Keir Starmer, în contextul a ceea ce se întâmplă acum prin Franța și Germania. Cu toate astea, el încă de anul trecut s-a văzut cu șefa Comisiei Europene, iar concluzia a fost că dacă Marea Britanie e hotărâtă să se reîntoarcă, Europa e pregătită. Au fost inclusiv proteste de stradă la Londra în favoarea unei reîntoarceri în UE. Cu majoritatea pe care o va câștiga astăzi, Starmer ar putea face din punct de vedere politic tot ceea ce va dori.”

Întrebat dacă Starmer și-a exprimat vreodată intenția de a ridica vizele pentru cetățenii europeni, jurnalistul a precizat:

„Până în acest moment, nu. Dar el a spus că o parte din acorduri trebuie renegociate cu Uniunea Europeană. A fost foarte clar că nu dorește întoarcerea în Uniune, pentru că ar destabiliza Marea Britanie, deși a recunoscut că a votat împotriva ieșirii, la referendumul din 2016. Cu toate acestea, a fost ferm că o renegociere cu Uniunea Europeană se impune.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel