Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) trage un semnal de alarmă cu privire la organizarea alegerilor europarlamentare din 26 mai. Pentru că alegerile se desfăşoară concomitent cu referendumul pe justiţie, reprezentanţii APADOR spun că membrii secţiei de votare vor şti cum s-a votat în funcţie de câte buletine de vot va cere fiecare alegător.
Publicitate
"Orice acceptare de a vota la referendum înseamnă, în primul rând un sprijin pentru referendum, întrucât astfel se ajută la realizarea cvorumului de participare de minimum 30%. Din experienţa referendumurilor trecute, marea majoritate a celor care au luat parte la referendum au votat „da". Singura problemă a fost că, de cele mai multe ori, votanţii nu au fost suficient de mulţi pentru a se realiza cvorumul. Deci, dacă se realizează cvorumul, referendumul va trece (voturile „da" fiind dominante), aşa cum ne învaţă statistica", se arată într-un comunicat al APADOR.
Reprezentanţii APADOR au explicat că membrii secţiei de votare vor şti, în mare, câte persoane au votat cu puterea şi câte cu opoziţia, în funcţie de prezenţa la referendum.
"Cine face efortul să vină până la secţia de votare şi, dacă tot a venit până acolo, nu vrea să participe la unul dintre cele 2 feluri de alegeri, de exemplu, la referendum, e clar împotriva acelui fel de alegeri şi, logic, împotriva celor care-l susţin (opoziţie); deci, e un votant al puterii. Şi viceversa", au explicat cei de la APADOR-CH pe pagina lor de Facebook.
Alegerile europarlamentare şi referendumul pe justiţie se desfăşoară concomitent, pe 26 mai.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu