Prezența la vot poate modifica rezultatul alegerilor europarlamentare, susține Opoziția, care încearcă să mobilizeze electoratul prin intermediul unor campanii online, mai mult sau mai puțin asumate în strategia de campanie.
Chiar dacă noile voturi nu se duc la USR și PNL, aceste partide speră ca alegătorii nou-veniți să dilueze ponderea PSD, partid ce are susținerea unui electorat mai disciplinat și beneficiază de structuri mai bine organizate în țară. La alegerile parlamentare au participat 39,5% dintre cei înscriși pe listele electorale, la cele europarlamentare prezența este mai redusă, în jur de 30 de procente.
Dacă media Uniunii Europene era de 43%, la alegerile din 2014 au participat doar 32% dintre români. Diferența ar putea fi rezultatul modului în care sunt alcătuite listele (în țară se apreciază că ar fi în jur de 16 milioane de alegători, față de 18 milioane cât figurează pe listele electorale).
Un vot online efectuat pe platforma DCNews la începutul săptămânii a arătat că 74% dintre respondenți și-au declarat intenția fermă de a merge la vot în 26 mai. Cei care vor refuza cu siguranță să participe la consultarea electorală au o pondere de 13%, la fel ca persoanele care nu s-au decis dacă vor participa sau nu la alegerile europarlamentare.
Sondajul reprezintă opinia cititorilor DCNews, adică a unui public educat, mult mai interesat de subiectele politice și sociale decât eșantionul reprezentativ pentru populația generală. Totuși, participarea cititorilor la acest sondaj a fost mai redusă decât la alte voturi realizate pe platforma DCNews (15.140 de votanți, față de o medie de 20.000 de participanți), ceea ce poate sugera un interes mai mic al publicului pentru aceste alegeri. Astfel, trei sferturi dintre cei interesați de alegerile din 26 mai vor participa cu siguranță la vot, dar numărul celor interesați de alegeri e mai redus decât pe alte subiecte aflate pe agenda publică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News