Alegeri europarlamentare. Analiză Reuters: Schimbări majore într-o Europă care se confruntă cu numeroase provocări

foto: Freepik
foto: Freepik

Duminică se încheie scrutinul pentru Parlamentul European, iar Reuters a realizat o analiză pe această temă.

Alegătorii din 21 de țări din UE, inclusiv Franța și Germania, vor încheia duminică un scrutin de patru zile pentru Parlamentul European, care este de așteptat să deplaseze adunarea spre dreapta și să crească numărul naționaliștilor eurosceptici.

Alegerile vor influența modul în care Uniunea Europeană, un bloc de 450 de milioane de cetățeni, va aborda provocările, inclusiv o Rusie ostilă, rivalitatea industrială crescută din partea Chinei și Statelor Unite, schimbările climatice și imigrația.

Votul a început joi în Olanda și în alte țări vineri și sâmbătă, dar majoritatea voturilor din UE vor fi exprimate duminică, când Franța, Germania, Polonia și Spania vor deschide urnele, iar Italia va organiza o a doua zi de votare.

Parlamentul European a anunțat că va publica un sondaj de opinie la nivelul UE în jurul orei 20:30 CET (18:30 GMT) și apoi un prim rezultat provizoriu după ora 23:00 CET, când ultimele voturi din UE, din Italia, vor fi exprimate.

Sondajele de opinie prevăd că liberalii pro-europeni și Verzii vor pierde locuri, reducând majoritatea centrului-dreapta și centrului-stânga și complicând eforturile de a adopta noi legi UE sau de a spori integrarea europeană, relatează Reuters.

Mulți alegători au fost afectați de criza costului vieții, au îngrijorări legate de migrație și de costul tranziției verzi și sunt tulburați de tensiunile geopolitice în creștere, inclusiv războiul din Ucraina.

Partidele de dreapta și extremă dreapta au profitat de această neliniște și au oferit electoratului o alternativă la mainstream.

Verzii europeni, care se confruntă cu o reacție negativă din partea familiilor greu încercate, fermierilor și industriei din cauza politicilor costisitoare ale UE de limitare a emisiilor de CO2, par să fie printre marii perdanți.

Previziunile pentru grupul liberal Renew Europe sunt, de asemenea, sumbre, având în vedere așteptarea ca partidul de extremă dreapta Rassemblement National al lui Marine Le Pen să învingă partidul centrist Renaissance al președintelui francez Emmanuel Macron în Franța.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel