Candidatul ALDE la Parlamentul European Renate Weber a declarat miercuri, la Târgu Mureş, că îi doreşte candidatului socialiştilor europeni, Frans Timmermans, să nu ajungă preşedintele Comisiei Europene, la fel cum îi doreşte şi candidatului popularilor europeni, Manfred Weber, şi că speră ca problema viitorului preşedinte al CE să se tranşeze inclusiv la Summitul de la Sibiu.
Publicitate
"Eu îi doresc lui Frans Timmermans să nu ajungă preşedintele CE, aşa cum îi doresc şi lui Manfred Weber să nu ajungă. Şi o să mă întrebaţi, atunci cine? Nu ştiu, dar formula aceasta de spitzenkandidat ar fi trebuit să fie legată de listele transfrontaliere, să ai liste comune din mai multe ţări. Popularii s-au opus cel mai mult la chestiunea aceasta, acum vor spitzenkandidat. Fiecare încearcă să îşi maximizeze interesul personal în această competiţie, poate că totuşi o să apară de undeva, dintr-o pălărie, un om politic care să aibă viziune şi care să poată să preia conducerea Comisiei Europene. Căci dl. Frans Timmermans a putut să pună în practică tot ce a dorit 5 ani de zile, nu l-a deranjat Junker deloc, Junker nu era şi nu e nici acum. Cine l-a împiedicat pe dl. Timmermans să ne explice viziunea lui despre lume şi viaţă? Nimeni. Decizia este tot în mâna statelor membre, ele decid cui să încredinţeze această funcţie La Manfred Weber mai văd şi o problemă de cetăţenie, pentru că ar fi greu să înţeleg că poate să fie german şi preşedintele CE, şi secretarul general al CE. UE are totuşi 28 de state membre, cred că se poartă negocieri, iar cei doi aleargă aşa, ca spitzenkandidat, dar în spatele uşilor închise cred că se va stabili ceva la Sibiu", a declarat Renate Weber, într-o conferinţă de presă.
În privinţa campaniei electorale a celor doi candidaţi la preşedinţia Comisiei Europene, Renate Weber susţine că Manfred Weber şi Frans Timmermens nu mai ştiu ce să facă şi să promită ca să convingă, deşi "poziţia de spitzenkandidat nu îţi garantează de nicio formă că o să fii preşedintele Comisiei Europene". "Cel mult ei pot să spere că vor continua să fie lideri ai grupurilor politice din care provin. Pentru că dacă domnul Timmemans ar avea prag electoral în Olanda, mă tem că nu ar lua un mandat, dar nu are, deci partidul lui ia cel mult un mandat, el. S-ar putea ca în Parlamentul European când se vor strânge partidele din grupul socialist să nu mai fie de acord cu dl. Timmermans. Este clar că cei doi se întrec în promisiuni. Dl. Timmermans a lansat acum ideea unui salariu minim în fiecare stat - care salariu minim ar trebui, totuşi, să fie în funcţie de ce susţine economia fiecărui stat, nu poţi să ai unul pe toată Europa, fiindcă asta ar fi aberant. Abordări politicianiste sunt peste tot, nu vă gândiţi niciodată că România e în cea mai neplăcută situaţie", a conchis candidatul ALDE la europarlamentare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu