Cel de-al doilea sondaj online realizat de Dcnews pentru alegerile europarlamentare 2019 arată cum influențează participarea mai redusă rezultatul votului.
Ordinea, în clasamentul realizat de cititorii DCNews nu s-a modificat semnificativ, dar ponderea voturilor obținute de fiecare partid este diferită, în 11 februarie, față de primul test, din 4 februarie. În cazul alegerilor pentru Bruxelles, aceste diferențe înseamnă locuri în plus în Parlamentul European. Modificarea procentelor obținute de fiecare partid, în cazul parlamentarelor, schimbă majoritatea guvernamentală.
Astfel, în topul opțiunilor cititorilor DCNews se menține PSD, urmat de ALDE. Pe locul trei se află USR-PLUS, iar PNL rămâne pe locul patru. PMP nu ar trece pragul, iar ponderea celor care nu au încredere în niciun partid parlamentar rămâne de circa 8 procente.
La cel de-al doilea vot DCNews au participat 26.227 cititori, față de 36.834 voturi exprimate în urmă cu o săptămână. Este un proces firesc ca noutatea votului să genereze un interes mai mare, exprimat printr-o participare mai crescută, iar la repetarea sondajului să voteze doar cei cu adevărat interesați de politică. Votul pe noua platformă online a Dcnews va fi repetat periodic, pentru a putea observa tendințele și impactul unor evenimente asupra scenei politice. Votul este reprezentativ pentru cititorii site-ului.
PNL pierde cel mai mult în cazul unei participări scăzute la vot. Oricum aflați la o cotă de avarie (11%, față de USR-PLUS, care avea 15 procente), liberalii cad la 7,7 procente, după ce numărul votanților s-a redus la al doilea vot. În schimb, PSD crește cu 4 puncte procentuale, ajungând la 41% din voturile exprimate. Împreună cu ALDE, ar avea o majoritate confortabilă, de aproape 60%. Și USR pierde 3 puncte procentuale, în cazul unui număr mai mic de votanți. ProRomânia se menține la același nivel, indiferent de numărul votanților (7,1 în primul sondaj, 7,7 în cel de-al doilea). La fel PMP, care rămâne la 3 procente.
Diferența între PNL și USR se accentuează în București, în cazul unei participări mai reduse la vot. PNL este mai bine plasat în Transilvania, unde se face, cel mai probabil, simțită prezența primarilor din fostul PDL. În vest PSD obține scoruri mai mici, pattern care nu este urmat și de partidul lui Victor Ponta, care are cea mai echilibrată distribuție pe regiuni, cu un plus în cazul cititorilor DCNews care votează din străinătate (harta Diaspora).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu