Istoricul Vlad Nistor a analizat în exclusivitate pentru DC News alegerile prezidențiale din Franța. Acesta consideră că ”nu vom asista la surprize” în turul următor, iar Macron o va învinge pe candidata extremistă Marine Le Pen.
Publicitate
Analistul politic a mai amintit de un precedent cunoscut României: alegerile prezidențiale din 2000, când întreaga societate s-a mobilizat împotriva lui Vadim Tudor.
”Rezultatul era absolut previzibil. Multă lume spunea cu câteva zile înainte, că probabil, datorită tipului de atitudine și sprijinului internațional și național pe care Emmanuel Macron îl are, va ajunge să se poziționeze înaintea lui Marine Le Pen.
În acest moment, un domn, care a fost ministru al Economiei, adus de către Francois Hollande, din partea stângii, cu o politică centristă, va reuși să adune, peste două sătpămâni votul întregii părți a societății franceze care își dorește supraviețuirea Uniunii Europene și păstrarea Franței ca membră a Uniunii Europene.
Iar asta nu este deloc rău. Noi românii cunoaștem un precedent, care a fost acela al alegerilor din 2000, când împotriva lui Vadim Tudor a reușit să iasă la vot inclusiv doamna Doina Cornea (nr.- disidentă anticomunistă), ceea ce a fost cu adevărat un fenomen din toate punctele de vedere. Pericolul extremismului reușește să coaguleze o bună parte a societății civile. Asta se va întâmpla probabil și în Franța, peste două săptămâni.
Sigur, sunt foarte mulți oameni care spun că au existat sondaje și analize eronate, cum a fost în cazul Brexitului sau în cazul alegerilor americane, dar de data aceasta lucrurile par a fi mai clare. Nu cred că vom asista la surprize”, a precizat Vlad Nistor pentru DC News.
Macron va prelua tot establishment-ul
În ceea ce privește alegerile legislative din Franța, care vor avea loc în acestă vară, profesorul universitar Vald Nistor este de părere că sistemul electoral francez va împiedica Frontul Național să preia puterea, fiind de părere că ”Macron va prelua tot establishment-ul”.
”Probabil că majoritatea poporului francez, a electoratului francez, nu este extremistă. Asta se vede în numărul de voturi pe care centrul de dreapta și stânga le-au adunat, chiar dacă numărul extremiștilor este înfiorător de mare pentru o țară ca Franța cu o tradiție democratică a Republicii Franceze, și cu o istorie ca a Franței. Trăim într-o lume bizară în care asemenea schimbări se întâmplă în fiecare zi.
Macron va prelua tot establishment-ul, și de stânga și de dreapta. Sigur, a fost ministru în cabinetul lui Hollande, care l-a și adus în politică, dar s-a distanțat destul de repede de acesta. E foarte probabil ca viitorul Franței să fie unul echilibrat, așezat, cu un foarte tânăr președinte.
În Franța, conform Constituției, în afară de SUA, în Republica Franceză, un regim semi-prezidențial, acordă președintelui foarte multe și importante atribuții, chiar dacă ele sunt condiționate de majoritatea parlamentară. Sistemul electoral francez a reușit să țină Frontul Național multă vreme în afara Parlamentului, în pofida faptului că au avut uneori și 20% din voturi”, a conchis Vlad Nistor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu