EXCLUSIV  Alegeri Franţa, turul II. Barajul gândit de Macron ameninţă să strice planul iniţial

Foto: Agerpres via Reuters
Foto: Agerpres via Reuters

Francezii ies duminică, 7 iulie, la urne pentru a vota în turul al doilea al alegerilor parlamentare. Ceea ce dă de gândit este, însă, ultima mutare a lui Macron care pare să strice planul iniţial. 

După alegerile europarlamentare, în care partidul lui Marine Le Pen, de extremă dreapta, a reuşit un succes răsunător, Emmanuel Macron a dizolvat Parlamentul Franţei şi a convocat alegeri anticipate. Mişcarea a fost considerată una foarte bună de analişti, în ciuda valului de simpatie uriaş pe care extrema dreaptă îl are în Franţa. 

Adrian Niculescu, profesor la SNSPA, spune pentru DC NEWS că "Macron a făcut o mutare foarte bună prin declanşarea alegerilor anticipate, pentru că venirea la guvernare a populiştilor, cu el în fotoliul de preşedinte al Franţei, putea să mai tempereze extrema dreaptă, dând astfel timp dezumflării promisiunilor până la alegerile prezidenţiale. Marine Le Pen şi partidul său ar fi fost uzate de guvernare, astfel că populismul ar fi scăzut în ochii electoratului. Iar Macron le-ar fi putut ţine piept în această perioadă". 

Mutarea lui Macron care ameninţă să strice planul iniţial 

Numai că după primul tur al alegerilor parlamentare din Franţa, Macron a schimbat planul. În urma primului tur al alegerilor legislative anticipate din Franţa, convocate după decizia preşedintelui Emmanuel Macron de a dizolva Adunarea Naţională cu trei săptămâni înainte, extrema dreaptă s-a clasat la mare distanţă pe primul loc, cu 33,2-33,5% din sufragii.

Partidul Adunarea Naţională (RN, extrema dreaptă) devansează Noul Front Popular ce reuneşte stânga (28,1-28,5%), departe de tabăra lui Emmanuel Macron (21-22,1%).

Acum, Emmanuel Macron pare că vrea să formeze un baraj în faţa valului extremei drepte la alegeri şi a iniţiat discuţii pentru formarea unor alianţe cu toate partidele de stânga şi de centru, mutare considerată a fi greşită. 

"Acum apare răsturnarea de situaţie. Nu înţeleg de ce are loc acest baraj, prin alierea cu partidele comuniste, neo-comuniste, de centru, etc, pentru a o opri pe Marine Le Pen. Dacă partidul lui Macron continua la guvernare cu actualul premier, Gabriel Attal, la următoarele alegeri risca să ajungă la 5%, în urma scandalurilor. Macron a făcut o mişcare înţeleaptă, a declanşat alegeri anticipate, aparent cu scopul de a lăsa partidul lui Le Pen la guvernare şi cu el în postura de preşedinte, pentru ca în timp să se dezumfle mitul populiştilor, care nu vor aduce bani de acasă ca să crească economia. 

Acum, însă, în turul 2, s-a sucit şi face un baraj. Se aliază în circumscripţii cu toată lumea, cu neo-comuniştii, cu extrema stângă, cu partide de centru, pentru a câştiga acele circumscripţii. Şi dacă acest plan va funcţiona în prea multe circumscripţii, atunci Jordan Bardella, din partidul lui Le Pen, nu va veni premier. 

Dar Franţa va avea un parlament din care 45% va fi ocupat de partidul lui Marine Le Pen, iar restul partidelor se vor coaliza. Ceea ce înseamnă că nu o vor duce bine la următoarele alegeri. Opoziţia, extrema dreaptă, va rămâne în acest timp tot cu promisiuni, cu speranţe, în timp ce partidele care vor asigura majoritatea vor fi compromise. Dacă barajul ăsta e de prea mare succes, atunci strică ceea ce credea lumea că e planul lui Emmanuel Macron de a dezumfla gogoaşa extremistă", a mai transmis prof. Adrian Niculescu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel