EXCLUSIV  Alegeri în două tururi. Corlățean anunță INVESTIGAȚII în România: Solicitare votată unanim. Acest DEZASTRU nu poate fi acceptat

Titus Corlăţean - preşedinte al Comisiei Adunării Parlamentare a Consiliului Europei pentru alegerea judecătorilor la CEDO
Titus Corlăţean - preşedinte al Comisiei Adunării Parlamentare a Consiliului Europei pentru alegerea judecătorilor la CEDO

Titus Corlățean a vorbit în exclusivitate pentru DC News despre deciziile oficiale luate astăzi la Consiliul Europei de la Paris, în ceea ce privește abuzul de putere pe care îl exercită Guvernul Iohannis - Orban și în special despre schimbarea legislației pentru alegerile locale.

"Sunt în plină reuniune a Comisiei de Monitorizare a Statelor Membre, a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei la Paris. Am ridicat, deși nu figura pe ordinea de zi, în mod excepțional, situația de o gravitate foarte mare, generată de decizia Guvernului Iohannis - Orban de a modifica legislația electorală din alegerile locale, prin această procedură a angajării răspunderii cu doar patru luni și jumătate înainte de alegerile locale din România", a declarat Titus Corlățean, în exclusivitate pentru DC News.

Încălcarea într-o manieră flagrantă a unei recomandări a Comisiei de la Veneția

"Am explicat că prin această decizie, practic se încalcă într-o manieră flagrantă o recomandare larg recunoscută și respectată de statele membre ale Consiliului Europei, o recomandare a Comisiei de la Veneția, care spune foarte clar: Numărul 1, este interzisă modificarea legislației electorale cu un an înainte de alegerile care urmează să aibă loc și în orice caz, îi este interzisă oricărei puteri din statele europene să-și creeze un avantaj prin modificarea regulilor, mai ales cu puțin timp înainte de alegerile care sunt programate", a adăugat.

Două solicitări importante pentru Comisia de Monitorizare

"Am solicitat Comisiei de Monitorizare două lucruri. Să se activeze o procedură de țară privind România, în cadrul unui proces pe care noi îl avem în Comisia de Monitorizare și se numește "Periodical Country Review". Este o procedură de țară în care intră toate statele membre, prin rotație, dar eu am cerut activarea astăzi a procedurii privind România și ulterior desemnarea unui raportor care să înceapă investigațiile privind evoluțiile legislative, instituționale, nedemocratice din România cu prim punct, această modificare a legislației electorale pentru alegerile locale. Această solicitare a mea a fost aprobată de Comisia de Monitorizare în mod unanim", a completat.

Sesizarea Comisiei de la Veneția

"A doua solicitare a fost următoarea: Comisia de Monitorizare să sesizeze Comisia de la Veneția și să procedeze absolut similar cum a procedat anul trecut, atunci când fosta opoziție PNL, actualmente puterea din România, a cerut Comisiei de Monitorizare sesizarea Comisiei de la Veneția pe tema legilor justiției. Am explicat că respectarea recomandărilor Comisiei de la Veneția nu poate fi aplicată selectiv de către actuala putere din România, doar când este în opoziție. S-a decis înscrierea oficială a acestui punct, pentru că astăzi nu era pe ordinea de zi această chestiune, să fie înscrisă oficial pe ordinea de zi a reuniunii viitoare care va avea loc în zece zile, la Strasbourg, atunci când va începe plenul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei și comisiile parlamentare se vor reuni și am convingerea că se va proceda într-o maniera similară și Comisia de Monitorizare va sesiza Comisia de la Veneția pentru a investiga, adopta un raport cu privire la acest abuz de putere pe care puterea nelegitimă de la București îl realizează în clipa de față", a mai spus Titus Corlățean.

"Au renunțat la un dezastru pentru un dezastru mai mic". Nu poate fi acceptat. Vor fi reacții critice.

"Este o chestiune care nu poate fi acceptată în plan internațional de către partenerii noștri europeni, sunt convins, care știu că au avut deja reacții ce au schimbat astăzi schimbarea strategiei de către Guvern în ședința de Guvern, drept urmare, au renunțat la OUG care era un dezastru și au preferat ceva ce ei au considerat un dezastru mai mic. Ei bine, acest dezastru nu poate fi acceptat de către Consiliul Europei și sunt convins că vor fi reacții foarte critice la adresa Guvernului PNL Iohannis - Orban", a adăugat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel