UPDATE. Alegeri în Finlanda: Partidul premierului Sanna Marin, pe locul al treilea potrivit rezultatelor exit poll. Partidul de dreapta, NCP, aproape de victorie

Premierul Finlandei, Sanna Marin
Premierul Finlandei, Sanna Marin

Finlanda a organizat, duminică, alegeri parlamentare, după o legislatură complexă, marcată de orientarea bruscă a ţării nordice către NATO, declanşată de invazia Ucrainei de către un vecin comun, Rusia.

Update:

Partidul Coaliției Naționale (NCP), de opoziție, din Finlanda este pe cale să câștige alegerile parlamentare de duminică, într-o cursă strânsă, a estimat postul public Yle, în urma numărării a 71% din voturi.

Potrivit estimărilor, NCP va câștiga 48 din cele 200 de locuri în parlament, în fața Partidului naționalist finlandez cu 46 de locuri și a social-democraților premierului Sanna Marin cu 43 de locuri, a arătat proiecția lui Yle.

„Eu cred că acestea sunt numere cu adevărat grele pe ecran... un mandat puternic pentru politica noastră”, a spus liderul NCP, Petteri Orpo, pentru Yle, după ce a văzut predicția.

Liderul celui mai mare grup din parlament are prima șansă de a forma o coaliție pentru a obține o majoritate, ceea ce înseamnă că perioada lui Marin ca prim-ministru ar putea fi pe cale să se încheie.

Marin, în vârstă de 37 de ani, cel mai tânăr premier din lume când a preluat mandatul, în 2019, este considerată de fanii de pe tot globul drept un model milenar pentru noii lideri progresiști, dar acasă s-a confruntat cu critici pentru pozele realizate în timpul unei petreceri (publicate fără acordul ei) și pentru cheltuielile publice ale guvernului, considerate ca fiind piperate.

NCP a condus în sondaje timp de aproape doi ani, deși liderul său a dispărut în ultimele luni. Formațiunea promis că va reduce cheltuielile și va opri creșterea datoriei publice, care a ajuns la puțin peste 70% din PIB de când Marin a preluat mandatul în 2019.

Orpo a acuzat-o pe Marin că erodează rezistența economică a Finlandei, într-un moment în care criza energetică din Europa, produsă de războiul Rusiei în Ucraina, a lovit puternic țara, costul vieții crescând vertiginos.

Orpo a transmis că va negocia cu toate grupurile pentru a obține o majoritate în parlament, în timp ce Marin a spus că social-democrații ei ar putea guverna cu PCN, dar nu vor intra la guvernare cu Partidul Finlandez (formațiune cu o ideologie ultra-naționalistă).

Marin a etichetat Partidul Finlandez va fiind „rasist”, în timpul unei dezbateri din ianuarie - o acuzație pe care gruparea naționalistă a respins-o.

Știrea inițială:

Postul de şef al guvernului va fi disputat de actualul premier social-democrat, Sanna Marin, care va încerca să obţină un al doilea mandat, de liderul opoziţiei de dreapta, Petteri Orpo, şi de şefa dreptei extreme, Riikka Purra.

Lidera în vârstă de 37 de ani, care a dobândit în patru ani o faimă internaţională, se află pe locul al treilea în ultimele sondaje (18,7%), dar foarte aproape de liderul Coaliţiei Naţionale de centru-dreapta, Petteri Orpo (19,8%), şi de lidera Partidului Finlandezilor, anti-imigraţie şi eurosceptic, Riikka Purra (19,5%), potrivit AFP.

Toate cele trei partide principale şi-au îmbunătăţit scorurile faţă de 2019, dar cea mai mare creştere a înregistrat-o Partidul Finlandezilor, care a profitat de sentimentul anti-imigraţie şi de creşterea inflaţiei.

Postul de prim-ministru îi revine în mod tradiţional liderului primului partid din Finlanda, ceea ce face ca ordinea finală să fie crucială.

Negocierile pentru formarea unui guvern vor fi dificile în cadrul acestor alegeri marcate de o proporţie record de femei în fruntea partidelor - şapte din opt.

Cetăţenii finlandezi cu drept de vot vor alege 200 de membri ai Parlamentului pentru un mandat electoral de patru ani. Secţiile de votare vor fi deschise între orele locale 9.00-20.00, conform site-ului guvernului de la Helsinki.



Sanna Marin



Necunoscută, chiar şi pentru mulţi finlandezi, atunci când a venit la putere la sfârşitul anului 2019, social-democrata Sanna Marin şi-a câştigat reputaţia - pierdută ulterior - de cel mai tânăr şef de guvern din lume, la vârsta de 34 de ani.

Conduce o coaliţie de centru stânga, formată din cinci partide - Partidul Social Democrat, Partidul de Centru, Partidul Verzilor, Alianţa de Stânga şi Partidul Popular Suedez din Finlanda.

Născută într-o familie modestă, a crescut în apropiere de Tampere, bastionul industrial al ţării, unde mai târziu va prezida consiliul municipal.

Părinţii mei au divorţat din cauza problemelor cu alcoolul ale tatălui meu când eram copil", a dezvăluit ea pe blogul său. A fost crescută de mama sa şi de partenera acesteia, "într-o familie curcubeu, cu mijloace modeste, care locuia într-un apartament social". Pentru a-şi finanţa studiile, a lucrat într-un supermarket, ceea ce i-a adus unele tachinări.

Aleasă deputat la vârsta de 30 de ani, Sanna Marin a început să se remarce un an mai târziu prin calităţile sale oratorice. După victoria social-democraţilor în alegerile parlamentare din primăvara anului 2019, ea a fost numită ministru al transporturilor.

A fost propulsată în fruntea guvernului după demisia premierului Antti Rinne.

Mandatul ei a fost presărat cu diverse controverse şi marcat de o modernitate care divizează ţara.

Mama unui copil născut în 2017, Sanna Marin rămâne una dintre figurile marcante ale tinerei gărzi europene şi i se prezice un destin internaţional, numele ei fiind vehiculat pentru posturi la Bruxelles sau în altă parte, dacă va pierde duminică.



Petteri Orpo



Petteri Orpo, în vârstă de 53 de ani, liderul Coaliţiei Naţionale de centru-dreapta, este cel mai experimentat dintre cei trei potenţiali prim-miniştri. Este membru al parlamentului din 2007 şi a fost ministru de trei ori.

Mergând pe urmele tatălui său în dreapta finlandeză, Petteri Orpo este licenţiat în ştiinţe politice şi economie, prioritatea campaniei sale. Vrem să nu mai creştem datoria", a declarat el pentru AFP în marja unei reuniuni recente.

Acuzând-o pe Sanna Marin de cheltuieli exagerate crescând datoria publică de la 63% la 74% în patru ani, el intenţionează să pună în aplicare un plan de austeritate de 6 miliarde de euro.

Orpo a câştigat conducerea partidului în 2016, dar nu a reuşit să-l aducă decât pe locul trei la alegerile parlamentare din 2019.

Deşi a refuzat să continue guvernarea cu Partidul Finlandezilor în 2017, de data aceasta a păstrat deschisă opţiunea unei alianţe cu formaţiunea naţionalistă anti-imigraţie. În pofida diferenţelor clare cu privire la imigraţie, UE şi climă, cele două partide "au multe în comun", a susţinut el.

Chiar dacă nu va ieşi învingător duminică, analiştii îi prezic un rol central, deoarece pare a fi indispensabil atât social-democraţilor, cât şi naţionaliştilor pentru a forma o majoritate.



Riikka Purra



Riikka Purra conduce din 2021 Partidul Finlandezilor, eurosceptic, care şi-a concentrat campania împotriva imigraţiei, arătând contra-exemplul Suediei vecine, care a fost copleşită de un război între bande de imigranţi.

Într-un interviu acordat televiziunii naţionale Yle, Purra a mărturisit că opiniile sale anti-imigraţie sunt legate de o hărţuire din tinereţe.

Partidul său vede ieşirea din UE ca pe un obiectiv pe termen lung şi doreşte să amâne obiectivul Finlandei de neutralitate în materie de carbon, stabilit în prezent pentru 2035.

Mamă a doi copii, ea are un cont de Instagram fără referinţe politice, dedicat dietei sale vegetariene. Rămasă orfană de mamă la vârsta de 12 ani, politiciana acum în vârstă de 45 de ani s-a dedicat pentru prima dată cauzei ecologice în adolescenţă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel