UPDATE: Partidul de extremă dreapta al lui Le Pen, învingător în primul tur / Alegeri în Franța. Participare record la primul tur

Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Astăzi, au loc alegeri legislative în Franța.

UPDATE: Partidul de extremă dreapta al lui Le Pen a ieșit învingător în primul tur al alegerilor parlamentare din Franța de duminică, conform sondajelor la ieșirea de la urne, dar rezultatul final imprevizibil va depinde de zilele de negocieri înaintea run-off-ului de săptămâna viitoare, scrie Reuters.

RN ar fi obținut aproximativ 34% din voturi, conform sondajelor la ieșirea de la urne realizate de Ipsos, Ifop, OpinionWay și Elabe. Aceasta a devansat rivalii de stânga și centriști, inclusiv alianța președintelui Emmanuel  Macron - 20,5%-23%. Noul Front Popular, o coaliție de stânga alcătuită în grabă,  29% din voturi, conform sondajelor la ieșirea de la urne.

UPDATE:  Participarea, deja în creştere cu 20 de puncte procentuale la ora 17:00 (15:00 GMT), potrivit Ministerului de Interne, ar fi astfel cea mai mare de la primul tur al alegerilor legislative din 1981 (70,86%).

Cea mai scăzută prognoză (67,5%) este dată de institutul Ipsos şi partenerul său Talan pentru France Télévisions, Radio France, France24/RFI şi Adunarea Naţională LCP.

Cea mai mare rată de participare (69,7%) este avansată de Harris Interractive şi Toluna pentru M6, RTL şi Challenges.

_____________________________________________________________________________

Rata de participare la primul tur al alegerilor legislative din Franța, desfășurat duminică, este estimată la aproximativ 67,5%, stabilind un record, conform datelor furnizate de institutul de sondare a opiniei publice Ipsos, informează AFP, citată de Agerpres.

Până la ora 17:00 (15:00 GMT), rata de participare atinsese deja 59,39%, cu 20 de puncte procentuale mai mult decât în primul tur al alegerilor din 2022, la aceeași oră, a raportat Ministerul de Interne francez. Aceasta reprezintă, de asemenea, cea mai ridicată rată de participare înregistrată la primul tur al alegerilor legislative din 1978, cu excepția scrutinului din 1986, care s-a desfășurat proporțional într-un singur tur.

Duminică, francezii au fost chemați la urne pentru primul tur al alegerilor legislative anticipate, un scrutin care ar putea duce la formarea primului guvern de extremă-dreaptă din țară de la cel de-al Doilea Război Mondial, marcând o posibilă schimbare majoră în centrul Uniunii Europene, menționează Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel