Alegeri în Grecia pentru un nou parlament

FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

Duminică au loc alegeri pentru un nou parlament în Grecia.

 

Aproximativ 9,8 milioane de greci cu drept de vot sunt aşteptaţi duminică la urne pentru a alege un nou parlament, informează DPA.

Sondajele sugerează o victorie clară pentru partidul conservator Noua Democraţie (Nea Dimokratia, ND), condus de premierul Kyriakos Mitsotakis. Unele sondaje spun că formaţiunea ar putea obţine peste 40% din voturi.

Pe locul al doilea ar urma să se plaseze Alianţa Stângii Radicale (Syriza), condusă de Alexis Tsipras, despre care sondajele susţin că ar putea obţine circa 20% din voturi. În total, 32 de partide candidează la aceste alegeri. Urnele s-au deschis la ora locală 07.00 şi vor închide la 19.00.

Formarea unui guvern condus de Mitsotakis este aproape sigură datorită sistemului electoral din Grecia, în care cel mai puternic partid mai primeşte un bonus de cel puţin 20 de mandate în parlamentul de 300 de locuri.

Grecia are circa 11 milioane de locuitori, însă numărul persoanelor cu drept de vot îi include şi pe numeroşii greci care trăiesc în străinătate, scrie Agerpres.

Duminică seară, ţara va avea un guvern stabil cu o Nouă Democraţie puternică în fruntea sa, a dat asigurări Kyriakos Mitsotakis în timpul mitingului precedent.

La începutul săptămânii, el le-a cerut alegătorilor să îi acorde mai multe voturi decât în 21 mai, când Noua Democraţie a obţinut 40,8% din sufragii, dublu faţă de cele 20,07% ale stângii radicale Syriza.

Acest rezultat nu îi asigură lui Mitsotakis decât 146 din cele 300 de mandate de deputat. El ar fi avut nevoie de 151 de locuri în parlament pentru a putea forma un guvern fără a avea nevoie de o coaliţie. El a exclus însă formarea unui guvern de coaliţie şi a cerut organizarea de noi alegeri, ce vor avea loc în 25 iunie.

Cele mai recente sondaje de opinie creditează Noua Democraţie cu 40-45% din intenţiile de vot. Syriza ar urma să obţină între 16,8-20% din voturi, faţă de cele aproape 32% obţinute în 2019. Pe poziţia a treia s-ar plasa socialiştii (Pasok-Kinal), cu 11-12% din sufragii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel