Alegeri în Marea Britanie. Laburiștii ar putea ajunge la putere cu o victorie zdrobitoare

Britanicii au votat, astăzi, în cadrul unor alegeri parlamentare care se așteaptă să aducă la putere Partidul Laburist al lui Keir Starmer, înlăturând conservatorii premierului Rishi Sunak, după 14 ani adesea turbulenți.

Sondajele de opinie arată că partidul de centru-stânga al lui Starmer este pe cale să obțină o victorie zdrobitoare, dar sugerează, de asemenea, că mulți alegători doresc pur și simplu o schimbare după o perioadă de lupte interne și tulburări sub conservatori, care a condus la cinci prim-miniștri în opt ani, scrie Reuters.

"Marea Britanie poate începe un nou capitol"

Aceasta înseamnă că Starmer, un fost avocat pentru drepturile omului în vârstă de 61 de ani, ar putea prelua funcția cu una dintre cele mai mari liste de lucruri de făcut din istoria Marii Britanii, dar fără un val de sprijin sau resursele financiare necesare pentru a le rezolva.

"Astăzi, Marea Britanie poate începe un nou capitol", le-a spus Starmer alegătorilor într-o declarație făcută joi. "Nu ne mai putem permite încă cinci ani sub conservatori. Dar schimbarea va avea loc doar dacă veți vota Partidul Laburist".

Cele 40.000 de secții de votare din țară s-au deschis la 0600 GMT.

"Ei vor aduce prejudicii de durată țării noastre"

Sunak, în vârstă de 44 de ani, a votat devreme împreună cu soția sa, Akshata Murty, în districtul electoral Richmond din nordul Angliei, pe care îl reprezintă în Parlament. Starmer a votat în jurul orei 08:30 GMT împreună cu soția sa în circumscripția sa din nordul Londrei.

După ce a convocat alegerile cu câteva luni mai devreme decât se aștepta, Sunak a renunțat în ultimele săptămâni la apelul său pentru o a cincea victorie consecutivă a conservatorilor, trecând în schimb la avertizarea cu privire la pericolele unui Partid Laburist necontestat în parlament.

Sunak a lansat un nou apel de mobilizare a alegătorilor pentru ziua alegerilor, spunând că un guvern laburist ar crește taxele, ar împiedica redresarea economică și ar lăsa Marea Britanie mai vulnerabilă într-o perioadă de tensiuni geopolitice, acuzații pe care laburiștii le neagă.

"Ei vor aduce prejudicii de durată țării noastre și economiei noastre - la fel cum au făcut ultima dată când au fost la putere", a declarat Sunak joi. "Nu lăsați să se întâmple asta".

Votul se încheie la ora 22:00 (21.00 GMT), când un sondaj la ieșirea de la urne va oferi primul indiciu cu privire la rezultat. Rezultatele oficiale detaliate sunt așteptate în primele ore ale zilei de vineri.

Guvernul ar putea fi... pedepsit

Dacă sondajele de opinie sunt corecte, Marea Britanie va urma exemplul altor țări europene care și-au pedepsit guvernele după o criză a costului vieții provocată de pandemia COVID-19 și de invazia Rusiei în Ucraina. Spre deosebire de Franța, se pare că se va deplasa spre centru-stânga și nu mai la dreapta.

Laburiștii dețin un avans în sondaje cuprins între 15 și 20 de puncte, la scurt timp după ce Sunak a fost ales de parlamentarii săi în octombrie 2022 pentru a o înlocui pe Liz Truss, care a demisionat după 44 de zile, după ce a provocat o prăbușire a pieței obligațiunilor și o prăbușire a lirei sterline.

Partidul Laburist ar fi pe cale să obțină una dintre cele mai mari victorii electorale din istoria Marii Britanii, cu o majoritate probabilă în parlament care le-ar depăși pe cele obținute de Tony Blair sau Margaret Thatcher, deși un număr mare de alegători sunt indeciși și prezența la vot ar putea fi scăzută.

Un astfel de rezultat ar fi fost de neconceput la ultimele alegeri din Marea Britanie din 2019, când Boris Johnson a obținut o mare victorie pentru conservatori, politicienii prezicând că partidul va fi la putere pentru cel puțin 10 ani, deoarece Partidul Laburist a fost terminat.

Starmer, fostul procuror-șef al Angliei și Țării Galilor, a preluat conducerea Partidului Laburist de la veteranul socialist Jeremy Corbyn, după ce acesta a suferit cea mai mare înfrângere din ultimii 84 de ani în 2019, și l-a tras înapoi spre centru.

Conservatorii din Westminster, sfâșiați

În același timp, conservatorii din Westminster au făcut implozie, sfâșiați de scandalul din timpul lui Johnson și de ranchiuna care a urmat votului pentru ieșirea din Uniunea Europeană, precum și de eșecul de a răspunde cererilor bazei sale largi de alegători din 2019.

În timp ce Johnson a distrus reputația de integritate a partidului, Truss a erodat credibilitatea sa economică îndelungată, lăsându-l pe Sunak să conducă "nava". În timpul mandatului său, inflația a revenit la ținta de la 11,1 %, maximul ultimilor 41 de ani, și a rezolvat unele tensiuni legate de Brexit, dar sondajele nu au evoluat.

Campania electorală a lui Sunak, afectată de gafe

Campania electorală a lui Sunak a fost afectată de o serie de gafe. El a anunțat votul pe o ploaie torențială, plecarea sa timpurie de la un eveniment D-Day în Franța i-a înfuriat pe veterani, iar acuzațiile de jocuri de noroc electorale în rândul asistenților au reaprins discuțiile despre scandal.

Sosirea neașteptată a lui Nigel Farage la conducerea partidului de dreapta Reform UK a diminuat, de asemenea, voturile conservatorilor, în timp ce liberal-democrații de centru ar trebui să se descurce bine în zonele bogate ale partidului din sudul Angliei.

Soarta lui Starmer ar putea fi greu încercată

Starmer ar putea beneficia, de asemenea, de o redresare a Partidului Laburist în Scoția, după ce Partidul Național Scoțian s-a angajat pe propria cale autodistructivă în urma unui scandal de finanțare. Dar soarta lui Starmer ar putea fi mult mai greu încercată în Downing Street.

Campania sa a fost construită în jurul unei promisiuni dintr-un singur cuvânt, "Schimbare", exploatând furia față de starea serviciilor publice și de scăderea nivelului de trai. Dar va avea puține pârghii de acțiune, în condițiile în care sarcina fiscală va atinge cel mai ridicat nivel din 1949 și datoria netă va fi aproape echivalentă cu producția economică anuală.

Starmer a avertizat în mod constant că nu va putea rezolva nimic rapid, iar partidul său a curtat investitorii internaționali pentru a ajuta la abordarea provocărilor.

Sunak a susținut că cele 20 de luni în care a fost la conducere au pus economia pe o traiectorie ascendentă, iar laburiștilor nu ar trebui să li se permită să pună acest lucru în pericol. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel