Alegeri în Marea Britanie: Noi sondaje prezic o victorie istorică a laburiștilor împotriva conservatorilor

Marea Britanie se plânge că încearcă să facă față unei „invazii” de albanezi. Premierul Albaniei răspunde: Este o retorică uşoară care ignoră faptele / Foto: Pixabay, de RGY23
Marea Britanie se plânge că încearcă să facă față unei „invazii” de albanezi. Premierul Albaniei răspunde: Este o retorică uşoară care ignoră faptele / Foto: Pixabay, de RGY23

Noi sondaje prezic o victorie istorică a laburiştilor împotriva conservatorilor

Cu două săptămâni înainte de alegerile parlamentare din Marea Britanie, două noi sondaje publicate miercuri indică o posibilă victorie istorică a laburiștilor asupra conservatorilor, care au fost la putere timp de 14 ani, potrivit AFP.

Un sondaj efectuat de institutul YouGov sugerează că laburiștii (centru-stânga) ar putea obține 425 din cele 650 de locuri în Parlamentul britanic la alegerile din 4 iulie, ceea ce ar reprezenta "cel mai mare număr din istoria partidului", cu un procent de 39% din voturi.

Conservatorii conduși de premierul Rishi Sunak ar urma să câștige 108 locuri, pierzând astfel 257 de fotolii comparativ cu actuala configurație a Parlamentului.

De asemenea, Institutul Savanta a prezis un număr și mai mare de locuri pentru Partidul Laburist al lui Keir Starmer - 516, dublu față de numărul obținut de Tony Blair în timpul victoriei laburiste din 1997.

În acest scenariu, conservatorii ar obține doar 53 de locuri în Parlament, o înfrângere fără precedent pentru partid.

Sondajul Savanta, realizat pentru ziarul The Telegraph, anticipează chiar pierderea de către premierul conservator a fotoliului de deputat de Richmond, Yorkshire (nordul Angliei), în fața laburiștilor, o situație nemaiîntâlnită până acum pentru un prim-ministru în funcție.

Figuri importante precum ministrul de finanțe Jeremy Hunt, ministrul apărării Grant Shapps și ministrul pentru relațiile cu Parlamentul Penny Mordaunt ar putea, de asemenea, să-și piardă locurile în Parlament, conform sondajelor realizate de cele două institute.

YouGov sugerează că liberal-democrații ar putea să-și consolideze poziția și să devină a treia forță în Parlament, cu 67 de locuri, depășind Partidul Naționalist Scoțian (SNP) pro-independență, care ar obține doar 20 de locuri la Westminster.

Partidul Reform UK, care a înregistrat o creștere în sondajele de opinie după intrarea surpriză în cursă a lui Nigel Farage la începutul lunii iunie, ar putea obține primele sale cinci locuri în Parlament, cu un procent de 15% din voturi, conform YouGov.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel