Jurnalistul român Ciprian Vîrlan, corespondent Antena 3-CNN în Londra, ne-a oferit o analiză exclusivă, în ziua alegerilor din Marea Britanie.
Cel mai probabil vom vedea un schimb de putere, cu o deosebită importanță istorică. Pe ultimele sondaje, îi vedem pe laburiști la 40% și pe conservatori la aproape 21%. Restul procentelor sunt împărțite de Partidul Liberal-Democrat, Partidul Reformei Marii Britanii și Partidul Verde.
Vorbim despre probabil cea mai categorică înfrângere a conservatorilor din istoria lor de partid modern. Întrebat cum se simte vântul schimbării în Londra, jurnalistul român stabilit acolo, Ciprian Vîrlan, a declarat:
„În acest moment lucrurile arată foarte clar că populația are o dorință de schimbare, o sete de schimbare, după 14 ani de guvernare a Partidului Conservator. Vorbim mai ales de ultimii patru ani, când au început să se vadă efectele Brexitului, suprapuse cu pandemia Covid-19. Există multă nemulțumire socială. Medicii juniori abia au ieșit din grevă, deja a cincea sau a șasea la număr, în mai puțin de un an de zile.
Societatea își dorește această schimbare, iar cel mai probabil vom vedea un rezultat foarte important pentru Partidul Laburist. Nici Tony Blair, în 1997, nu a avut o asemenea majoritate precum cea pe care se vehiculează că o vor avea laburiștii acum. Societatea are nevoie de această schimbare, deși britanicii în continuare sunt mulțumiți de Brexit. Problema lor este referitoare la modul în care Partidul Conservator i-a condus prin Brexit. De altfel, Nigel Farage, părintele Brexitului (liderul Partidului Reformei Marii Britanii), la un moment dat era chiar înaintea Partidului Conservator, în sondaje. Britanicii ori l-au iertat, ori susțin în continuare acest Brexit, care s-a așezat precum un blestem împotriva Partidului Conservator.”
Partidul Conservator se află în pericolul de a nu reuși câștigarea a minimum 100 de locuri în Parlamentul Marii Britanii, un prag psihologic extrem de important, ceea ce probabil ar duce la fragmentarea formațiunii și eventuala preluare a acesteia de către Nigel Farage.
Cel din urmă a și declarat public că acesta este planul lui pe termen lung. Întrebat dacă, într-un astfel de context, putem vorbi despre un Partid Conservator care ajunge, cu acte în regulă, o formațiune de extremă dreapta, precum RN în Franța, jurnalistul Ciprian Vîrlan ne-a declarat:
„Este greu de spus, în acest moment, ce se va întâmpla din punct de vedere politic, cel puțin până vom vedea rezultatele. Însă nu cred că Partidul Conservator va merge spre un viitor de extremă dreapta. Cu toate acestea, o schimbare de lideri importanți va avea loc, cu siguranță. Trebuie să ne fie foarte clar că Rishi Sunak nu va mai avea niciun cuvânt de spus în partid, având în vedere că, încă de acum 6 săptămâni, când a convocat alegerile, multe voci conservatoare de la Londra au fost nemulțumite. Ei știau că vor pierde alegerile, dar voiau în continuare să tragă mâța de coadă. Sperau ca Sunak să convoace mai târziu alegerile, crezând că ar mai fi ceva de salvat, deși ei stau foarte prost în sondaje încă de acum un an și jumătate.
Nu cred că putem prezice dacă Partidul Conservator va avea lideri de extremă dreapta, după acest eșec. Dar ceea ce știm sigur e că Partidul Conservator va avea mulți ani înainte pentru a se reforma. Cea mai mare greșeală a lui Rishi Sunak, iar presa a taxat-o destul de mult, este faptul că l-a readus în Guvernul Marii Britanii pe David Cameron, în funcția de ministru de Externe, cel care a fost liderul conservatorilor în timpul victoriei de acum 14 ani. A fost o greșeală de imagine extrem de mare, pentru care toată presa l-a taxat, indiferent de afilierea politică. Foarte multe publicații, cândva prietene conservatorilor, au întors armele împotriva lui Sunak.”
Liberal-democrații sunt pe cale să obțină cel mai bun rezultat din 2010 încoace. Există chiar o șansă mică, dar importantă, ca partidul lui Sir Ed Davey să depășească Partidul Conservator în numărul de locuri din următoarea formulă parlamentară.
Pentru ca acest lucru să se întâmple, mai multe condiții ar trebui să se îndeplinească: liberal-democrații ar trebui să aibă o distribuție extrem de eficientă a voturilor, susținătorii anti-conservatori ar trebui să se mobilizeze masiv, în sprijinul candidaților liberal-democrați, în circumscripțiile conservatoare, iar Partidul Reformei Marii Britanii ar trebui să obțină un rezultat mare.
În același timp, conservatorii ar trebui să aibă un rezultat ceva mai slab decât cel sugerat deja de sondajele oricum nefavorabile, ceea ce ar putea deveni chiar un risc existențial pentru partidul care a deținut puterea în ultimii 14 ani.
Întrebat de fezabilitatea unui astfel de scenariu, jurnalistul Ciprian Vîrlan a declarat:
„Nu ar fi surprinzătoare o creștere spectaculoasă a liberal-democraților. Ar putea, într-adevăr, deveni o a doua voce în Parlamentul de la Londra. Dar dacă Partidul Laburist va reuși o victorie atât de masivă, precum o arată datele preliminare, aproape că restul partidelor nu vor mai conta politic în următorii ani. Imaginează-ți să ai peste 400 de locuri în Parlament, iar partidul principal de opoziție să aibă 80 sau 100 de locuri. Aproape că orice opoziție va fi o glumă, iar Keir Starmer nu va mai avea de cine să fie tras la socoteală.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu