Alegeri Istanbul. Noul primar se decide duminică. Partidul kurzilor ar putea înclina balanța

Erdogan ar putea vizita Rusia pentru a discuta despre "acordul cu cereale" / Foto: Agerpres
Erdogan ar putea vizita Rusia pentru a discuta despre "acordul cu cereale" / Foto: Agerpres

În Turcia au loc alegeri locale, dar de departe cea mai importante bătălie este cea pentru primăria Istanbulului, relatează Reuters. 

Secțiile de votare se deschid la 7 a.m. (0400 GMT) în estul Turciei, iar în restul țării votul începe la ora 8 a.m. și se termină la ora 17:00. Rezultatele inițiale sunt așteptate până la ora 22:00. (1900 GMT).

Turcii votează duminică la alegerile municipale la nivel național, concentrate pe încercarea președintelui Tayyip Erdogan de a prelua controlul asupra Istanbulului de la rivalul Ekrem Imamoglu, care își propune să reafirme opoziția ca forță politică după înfrângerile scrupuloase ale alegerilor de anul trecut. Candidatul susținut de Erdogan este Murat Kurum. 

Primarul Istanbulului, Imamoglu, i-au dat lui Erdogan și partidului său AK cea mai mare lovitură electorală din două decenii la putere, cu victoria din 2019. Președintele a ripostat în 2023, asigurând recâștigarea Istanbulului și o majoritate în parlament cu aliații săi naționaliști.

Voturile de duminică ar putea întări controlul lui Erdogan asupra Turciei, membră NATO, sau ar putea semnala o schimbare în peisajul politic divizat al țării. O victorie a lui Imamoglu alimentează așteptările ca el să devină un viitor lider național.

Kurzii ar putea înclina din nou balanța

Este probabil ca rezultatele să fie influențate parțial de problemele economice cauzate de inflația galopantă de aproape 70% și de alegătorii kurzi și islamiști care cântăresc performanța guvernului și speranțele lor pentru o schimbare politică.

În timp ce ținta principală pentru Erdogan este Istanbulul, el încearcă, de asemenea, să recâștige capitala Ankara. Ambele orașe au fost câștigate de opoziție în 2019, după ce au fost sub conducerea AKP și a predecesorilor săi islamiști în ultimii 25 de ani.

Perspectivele lui Erdogan sunt susținute de prăbușirea alianței de opoziție pe care a învins-o în alegerile prezidențiale de anul trecut. 

Alegătorii principalului partid pro-kurd au fost cruciali pentru succesul lui Imamoglu în 2019. Partidul lor DEM își prezintă de data aceasta propriul candidat la Istanbul, dar se așteaptă ca mulți kurzi să lase loialitatea deoparte și să-l voteze pe contracandidatul partidului lui Erdogan. 

Un factor care lucrează împotriva lui Erdogan este o creștere a sprijinului pentru Partidul Islamist Noua Bunăstare din cauza poziției sale dure împotriva Israelului în privința conflictului din Gaza și a nemulțumirii față de gestionarea economiei de către partidul AKP. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel