Situație tensionată în Italia după rezultatul alegerilor de la sfârșitul săptămânii trecute.
Situația este îngrijorătoare după ce coaliţia de dreapta-extremă dreapta s-ar afla pe primul loc la legislativele desfăşurate duminică în Italia, însă fără să obţină majoritatea absolută, în timp ce Mişcarea 5 Stele (M5S), populistă, a devenit primul partid din ţară. Însă niciuna nu poate obține majoritatea iar criza de adâncește în Peninsulă.
Contactat de DC News, sociologul și politologul Dan Dungaciu spune că situația crizei politice din Italia trebuie privită din două perspective: cea a politicii Italiei și din perspectiva Uniunii Europene.
Criza din Italia, un ”blocaj aproape perfect”
„Din perspectiva politicilor italiene s-a ajuns la o criză care are însemnele foarte clare ale unui blocaj. Din acest moment avem trei grupări mari de partide sau Coaliții de partide care au declarat că nu vor face alianță unele cu altele și chiar dacă vor face alianță nu avem nicio garanție date fiind incompatibilitățile dintre ele că aceste alianțe vor funcționa. Suntem într-un blocaj aproape perfect.
O soluție la acest blocaj, se discută despre un guvern de tehnocrați care să fie prezidat de președintele Republicii și care ar avea misiunea să mențină Italia în stare de funcționare și să declanșeze într-un an alegeri anticipate. Asemenea soluție însă, pe care mulți o cred că este o soluție salvatoare, este o soluție anti-democratică”, spune Dan Dungaciu.
Tehnocrați în Italia, soluție anti-democratică și pericolul unui precedent
„Acest guvern va trebui să conducă Italia, iar într-un an de zile să construiască o nouă lege guvernamentală în așa fel încât să fie programate alegeri generale anul viitor, poate să sune ingenios, dar de fapt acest tip de soluție nu este una democratică în sensul că respectă într-un fel ce se întâmplă în politică în Italia.
Dacă mergem pe asemenea soluții înseamnă că orice vot ar exista într-o țară a Uniunii Europene care nu e convenabil sau care poate pune probleme la un moment dat, poate să fie suspendat pentru asemenea intervenție din exterior care nu ar face decât să construiască o realitate politică care nu are legătură cu votul popular, ceea ce nu cred că este democratic.
În acest moment, cam acestea sunt soluțiile. E foarte greu de imaginat că vreo soluție va duce la rezultatele scontate. Orice grupări de două partide sau grupuri de partide puse să facă împreună o Coaliție nu dau nicio garanție dată fiind incompatibilitatea dintre ele. Soluția tehnocrată va fi o soluție anti-democratică”.
Totodată, o posibilă alianță între extrema dreaptă Liga Nordului care a luat 18%, mai mult decât a luat Forza Italia, partidul lui Berlusconi și populiștii de la Mișcarea 5 Stele, ar duce la un guvern populist profund anti-european în cea de-a treia economie a Uniunii Europene după retragerea Marii Britanii. Acest aspect extrem de grav a fost sesizat și de Dan Dungaciu care amintește că „ambele partide au declarat prin liderii lor că e nevoie de un referendum pentru ieșirea Italiei din UE, ceea ce înseamnă de fapt o dorință de a scoate Italia din Uniunea Europeană”.
Europa, în fața unei situații extrem de grave
„Din perspectivă europeană, în momentul în care ai în state importante din Uniunea Europeană, Italia, va fi a treia economie după ieșirea Marii Britanii din UE, o asemenea situație politică, evident că proiectul riscă să nu funcționeze foarte bine.
Aici nu vorbim de Austria (nr. - unde e o guvernare orientată spre dreapta), de state mici ca pondere. Vorbim de Italia care e al treilea stat din Uniunea Europeană. Din punctul acesta de vedere proiectul ca atare va fi afectat la nivelul funcționării Italiei și Uniunii Europene. La nivel politic evident că lucrurile sunt mult mai grave. Faptul că s-a ajuns la această criză politică într-un stat important al Uniunii Europene înseamnă că undeva s-a greșit. Aici e vorba de un mod de a gândi politica, de a te raporta la politică, mai ales că în Italia avem o revenire spectaculoasă a lui Berlusconi care a ajuns să conducă acum unul dintre cele mai normale și pro-europene partide ale Italiei și care era până mai ieri un proscris”.
[citeste si]
„Situația este extrem de gravă și dacă ne facem că nu vedem anumite lucruri ele nu vor face decât să ne explodeze în față așa cum s-a întâmplat cu multe alte lucruri pe care nu le-am văzut la vremea lor”, a avertizat Dan Dungaciu.
Adevăratul pericol pentru românii din ”cizmă”
Sunt peste 1 milion de români în Italia. Dan Dungaciu a explicat pentru DC News cum presiunea uriașă la care sunt supuși îi va afecta, atrăgând atenția asupra faptului că politicile Bucureștiului de a atrage românii plecați din străinătate sunt complet ineficiente în fața politicilor partidelor extremiste sau populiste. Potrivit acestuia, actuala politică a UE va face migrația pe teritoriul Uniunii tot mai dificilă.
„Există pericolul care există în toată Europa. Toate politicile de atragere ale românilor plecați în străinătate, în România, pe care le declară orice guvern la București, sunt complet lipsite de eficiența pe care o au partidele de extremă sau populiste din Europa în a trimite români acasă.
Această presiune care este în spațiul european, în diverse state naționale, prin diferite mecanisme de a face viața și a românilor, tot mai complicată și mai grea, nu e vorba că vor păți ceva fizic, dar atmosfera publică care se creează în aceste state vor pune presiune pe români, nu să se întoarcă, dar să nu mai plece în asemenea proporții.
Iar Europa prin tendințele ei populiste de a se duce spre extrema dreaptă sau stângă va face migrația în interiorul Europei tot mai dificilă. Nu e vorba de expulzări în masă sau de asemenea politici ci de construirea unei atmosfere care devine tot mai nefavorabilă. Aceasta va fi politica care va opri românii, și nu numai românii, să mai plece din țara lor, nu eventuale măsuri de favorizare a celor care se întorc în țară”, a concluzionat Dan Dungaciu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu