DC News a transmis, în format LIVE TEXT, declarațiile făcute de Klaus Iohannis la CSM în ziua în care Consiliului Superior al Magistraturii se reuneşte pentru a-şi alege noua conducere - preşedintele şi vicepreşedintele.
Preşedintele Klaus Iohannis s-a declarat vineri mulţumit de activitatea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) în ceea ce priveşte garantarea independenţei Justiţiei. 'În România, Justiţia este independentă, trebuie să rămână aşa. Eu, preşedintele României, o să fac orice îmi stă în puterea constituţională să vă ajut să garantaţi independenţa Justiţiei. În acest deziderat veţi avea în mine un partener şi un susţinător constant pe care vă puteţi baza. Dumneavoastră, CSM, conform Constituţiei, garantaţi independenţa Justiţiei în România. Această sintagmă 'garantare' (...) este o sintagmă foarte puternică, câteodată mai puternică decât CSM, dar trebuie să spun un lucru clar şi vreau să-l luaţi ca atare: eu sunt foarte mulţumit de cum a ştiut CSM să acţioneze şi să se implice pentru a garanta independenţa Justiţiei în România', a spus Iohannis, la şedinţa CSM.
Iată cele mai importante declarații făcute de președinte:
- Vreau să fac câteva remarci scurte despre legile justiției. Vreau să felicit întreg CSM, dar și conducerea, doamna președinte Ghenea pentru activitatea din 2017, un an foarte complicat, nu doar pentru CSM, ci și pentru domeniul politic din România. Nu știu dacă a mai fost un an în care CSM a avut așa o activitate intensă și cu impact puternic.
- Când am devenit președinte, am promis că voi încerca să introduc alt fel de a face politică, cu mai puține artificii, cu mai puțin scandal.
- Surpriză, chiar dacă anumite lucruri sunt scrise în Constituție, nu sunt contestate, dar sunt departe de a fi self evidente. În acest context, îmi face plăcere să spun câteva lucruri care sunt chiar de bază. În România, justiția este independenă și trebuie să rămână așa. Voi face orice îmi stă în puterea constituțională să vă ajut să garantați independența Justiției. În mine veți avea un partener constant pe care vă puteți baza.
- Eu sunt foarte mulțumit de cum a știut CSM și în 2017, dar și în anii anteriori să acționeze pentru a garanta independența Justiției. Cred că veți merge mai departe tot așa pentru că în România nu există alta cale. Vedem cu toții perindându-se diferiți politicieni, pe la tv, care ne spun lucruri surprinzătoare. Unii zic lucruri surprinzător de corecte, ca justiția este independentă, alții dimpotrivă - nu am crezut că voi mai vedea pe la tv care spun că justiția nu este în România, declarații fundamental deplasate. Totuși, faptul că se fac astfel de afirmații trebuie să ne dea de gândit foarte serios.
- Nu putem discuta despre independența Justiției. Asta nu se poate discuta. Trebuie să rămână, să existe, face parte din valorile europene, valorile UE din care facem parte.
- Personal, sunt convins, ca daca am discuta despre schimbarea constitutiei, ar trebui băgat și principiul integritatii chiar in constitutie. Altfel, s-ar putea ca situatii de acest tip s-ar putea sa apara si in alte cicluri electorale.
- S-a lucrat bine la DNA, DIICOT. Este un lucru îmbucurător.
- Vă felicit pe toți și vă rog să transmiteți colegilor dvs că s-a vazut că s-a lucrat mult și cu rezultate bune. Una din preocupările cele mai importante, nu doar ale Parlamentului, ci a tuturor politicienilor s-a referit la legile Justitiei. Noi, cei de aici, știm că a fost nevoie de îmbunătățirea unor legi din domeniul Justiției din motive destul de clare. Au existat diferite hotărâri ale Curții Constituționale. Dacă s-ar fi procedat ca atare, s-ar fi îmbunătățit legile Justiției.
- Românii s-au supărat în februarie 2017. Am văzut demonstrații în stradă. Guvernul Grindeanu s-a dovedit a fi de scurtă folosință și a fost schimbat foarte neuzual, de propriul partid. A urmat al doilea guvern. Se pune întrebarea dacă PSD știe ce vrea cu această țară.
- Partenerii noștri din UE au atras atenția că trebuie mai multă dezbatere în privința legilor Justiției.
- Parlamentarii au lucrat multe ore în ultima sesiune. De ce s-or fi grăbit să îngrașe porcul în ajun? Au ieșit trei legi foarte contestate.
- Regret că s-a ajuns în România în această situație în care legile Justiției se discută în proceduri neclare, sub presiunea timpului, cu nerespectarea unor cutume în procedura parlamentară și, în finalî aprobate în mare viteza, viteză neexplicată în spațiul public și ajunse toate să fie contestate la CCR. Aștept să se pronunțe CCR, iar când vor ajunge la mine, mă voi referi și la conținutul acestor legi, la articole pe care atunci le voi considera demne de o atenție aprofundată.
- am speranța că legile vor fi îmbunătățite. Am speranța că la CCR, judecătorii se vor apleca util, cu mult profesionalism asupra celor contestate.
Pe ordinea de zi a şedinţei plenului CSM se află şi prezentarea raportului de activitate al instituţiei pe anul 2017, în mandatul judecătorului Mariana Ghena - preşedinte şi al procurorului Cristian Ban - vicepreşedinte.
Preşedintele Klaus Iohannis urmează, potrivit agendei publicate pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale, să participe la şedinţa plenului CSM. Conform Constituţiei, şeful statului va prezida şedinţa.
Candidaţii pentru şefia CSM trebuie să prezinte un proiect managerial care să cuprindă viziunea lor referitoare la gestionarea competenţelor Consiliului şi rezolvarea aspectelor legate de resursele umane din sistemul judiciar şi proiectele aflate în derulare.
CSM are în componenţă 19 membri: nouă judecători şi cinci procurori aleşi de magistraţi în adunările generale ale instanţelor şi parchetelor şi validaţi de Senat, doi reprezentanţi ai societăţii civile aleşi de Senat şi trei membri de drept - ministrul Justiţiei, preşedintele ÎCCJ şi procurorul general al României. Mandatul membrilor aleşi este de şase ani, fără posibilitatea reînvestirii.
[citeste si]
Stați pe WWW.DCNEWS.RO pentru a vedea ce declarații va face Klaus Iohannis. Vom transmite atât VIDEO, cât și LIVE TEXT.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu