Partidul preşedintelui Emmanuel Macron şi aliaţii săi centrişti pornesc favoriţi în alegerile legislative din Franţa de la mijlocul lunii iunie, a căror campanie oficială se deschide luni pe un fond de tensiuni legate de creşterea preţurilor, transmite AFP.
Cu două săptămâni înaintea primului tur de pe 12 iunie, aceste formaţiuni se află umăr la umăr cu o coaliţie de partide de stânga din jurul lui Jean-Luc Mélenchon, în vreme ce partidul de extremă dreaptă condus de Marine Le Pen se plasează în aceleaşi sondaje pe locul al treilea. A
ceastă luptă inedită între trei blocuri, care au dat la o parte formaţiunile tradiţionale ale dreptei şi stângii ce au dominat viaţa politică timp de decenii, se desfăşoară într-un context în care francezii se confruntă cu o inflaţie galopantă (aproape 5% pe un an în aprilie) şi o creştere economică foarte scăzută.
De altfel, potrivit unui sondaj Ifop pentru Journal du Dimanche, 52% au spus că nu se vor abţine să voteze. Alegerile, prin care vor fi desemnaţi cei 577 membri ai Adunării Naţionale, sunt programate pe 12 şi 19 iunie, la aproape două luni după ce preşedintele Macron a câştigat un al doilea mandat, învingând-o pe Marine Le Pen.
Vineri, noul prim-ministru Elisabeth Borne, ea însăşi candidată pentru prima dată, a stabilit trei 'urgenţe' pentru guvernul său: puterea de cumpărare, sănătatea şi clima. Cu toate problemele economice, preşedintele Macron are ambiţia de a câştiga din nou majoritatea absolută în Adunarea Naţională, ca şi în primul mandat.
Partidul său 'Renaissance' (Renaştere) şi aliaţii reuniţi în 'Ensemble' sunt creditaţi cu 27-28% din voturi în primul tur. În Franţa, legislativele confirmă în general alegerile făcute la prezidenţiale, situaţie favorizată de sistemul de scrutin uninominal majoritar în două tururi.
Sondajele dau umăr la umăr cu partidul lui Macron cu noua Uniune populară ecologică şi socială (Nupes) - o coaliţie inedită care îi grupează pe socialişti, comunişti şi ecologişti în jurul partidului La France insoumise (Franţa nesupusă) al lui Mélenchon, locul al treilea la recentele prezidenţiale.
Mélenchon, care speră să devină prim-ministru în caz de victorie, a declarat că vrea să 'demanteleze prezidenţialismul' şi consideră posibilă 'o bulversare extrem de profundă'. În ce o priveşte, Marine Le Pen candidează în fieful său din nordul ţării şi speră că partidul RN va putea să câştige în bastioane din sud, unde ea a obţinut scoruri foarte bune la prezidenţiale.
Potrivit unui sondaj Odoxa publicat joi, numai 51% dintre francezi se declară mulţumiţi de primele măsuri ale lui Elisabeth Borne, iar 65% afirmă că noul guvern nu le dă încredere în politica pe care o va duce Emmanuel Macron, notează Agerpres.
Forțele ruse și-au intensificat asaltul asupra orașului ucrainean Severodonețk din Donbas, sâmbătă (28 mai), în timp ce președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz au vorbit cu președintele rus Vladimir Putin.
Câștigurile lente și solide ale Rusiei, din ultimele zile, în Donbas, indică o schimbare subtilă a impulsului războiului, aflat acum la a patra lună.
Forțele invadatoare par aproape de a ocupa întreaga regiune Luhansk, unul dintre obiectivele de război mai modeste pe care Kremlinul și-a stabilit-o după ce a abandonat asaltul asupra capitalei, Kiev, în fața rezistenței ucrainene.
Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă că trupele sale și forțele separatiste aliate dețin controlul deplin asupra Lyman, locul unde se află nodul feroviar la vest de râul Siverskyi Doneț, din Donețk. Vezi continuarea aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu