Qalb Tounes, partidul finalistului Nabil Karoui la scrutinul prezidenţial, aflat în închisoare din luna august, şi principalul său rival, partidul de inspiraţie islamistă Ennahdha, s-au declarat învingătoare în alegerile legislative desfăşurate duminică în Tunisia, informează AFP.
Rezultatele a două sondaje de opinie date publicităţii după închiderea secţiilor de votare indică pe primul loc formaţiunea politică Ennahdha, cu 40 de locuri din 217. Pe locul al doilea se situează Qalb Tounes, cu 35 de locuri, conform sondajului realizat de institutul Emrhod şi cu 33 de locuri, potrivit cercetării efectuate de Sigma.
Mişcarea Karama a avocatului islamist populist Seifeddine Makhlouf este creditată cu 17 - 18 locuri, restul listelor de partid înscrise în cursa electorală obţinând rezultate inferioare acestor cifre. Dacă se confirmă estimările sondajelor, parlamentul va fi extrem de fragmentat, cu partide prea puţin înclinate spre negociere după o campanie electorală conflictuală. Partidul magnatului media Karoui, Qalb Tounes, a dat asigurări că a ieşit pe primul loc, fără a furniza însă cifre.
'Conform rezultatelor preliminare înregistrate în secţiile de votare, Qalb Tounes a ieşit pe primul loc', a declarat purtătorul de cuvânt al partidului Hatem Mliki, într-un punct de presă transmis în direct înaintea difuzării rezultatelor sondajelor. Principalul său rival, Ennahdha, care apărea la egalitate cu Qalb Tounes în sondajele de duminică, a dat asigurări, la rândul său, în legătura cu obţinerea primul loc.
'Ennahdha anunţă, conform rezultatelor preliminare, că a câştigat alegerile' a declarat purtătorul de cuvânt al partidului, Imed Khemiri, într-un punct de presă organizat la sediul Ennahdha. Şapte milioane de tunisieni au fost chemaţi duminică la vot pentru alegerea a 217 deputaţi. Partidele câştigătoare vor trebui să recurgă la alianţe pentru crearea unei majorităţi care să creeze un guvern.
Participarea la cel de-al treilea scrutin parlamentar de la revoluţia din 2011 a fost de 41.3%, un scor cu mult mai scăzut faţă de cel înregistrat la alegerile din 2014, dar şi faţă de procentul de 49% înregistrat în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 15 septembrie, ceea ce indică atât respingerea de către populaţie a actualelor elite politice cât şi dezinteresul faţă de un scrutin care nu reflectă un clivaj clar al scenei politice. Rezultatele preliminare vor fi anunţate miercuri, informează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu