Echipa DCNews a elaborat o prognoză pentru alegerile locale 2016. Estimările au fost făcute pe baza experienței analiștilor DCNews și opiniilor unor politologi consultați, ținând cont de sondajele de opinie cunoscute în acest moment și de evoluțiile de pe scena politică. De remarcat că există un segment de circa 50 la sută dintre alegători care nu s-au decis nici dacă merg la vot nici cu cine vor vota. Legea electorală restrânge mijloacele de campanie și impune plafoane de cheltuieli restrictive formațiunilor politice. Evenimente cu impact emoțional puternic, care să mobilizeze electoratul indecis, ar putea modifica semnificativ rezultatele.
Prognoza va fi ajustată constant, în funcție de impactul evenimentelor politice, sociale și judiciare, aflate în derulare, și de performanța candidaților în campanie.
Rezultatele votului politic
PSD, cun un bazin electoral mai disciplinat, are un avantaj la începutul campaniei, fiind plasat la 36% intenție de vot, la nivel național. PNL se plasează pe locul al doilea, cu 30%. ALDE, PMP și UDMR vor depăși pragul electoral, obținând între 5-6%. Partidul România Unită ar putea profita de curentul naționalist în creștere, dar nu are structuri în multe județe, de aceea nu va depăși 2%. Micile formațiuni își dispută cu candidații independenți restul de 13-14 procente.
[citeste si]
Primăria Generală a Capitalei
Rezultatul alegerilor din capitală are un impact național, în perspectiva parlamentarelor. Campania electorală este la început în București, candidatul PNL fiind ”proaspăt” lansat în cursă, după ce partidul a încercat alte trei variante. Pe măsură ce dezbaterea va crește în intensitate, vor fi mobilizați mai mulți alegători din zona celor indeciși, ca urmare sunt posibile evoluții surprinzătoare. Gabriela Vrânceanu Firea, PSD, are 33%, urmată de Cătălin Predoiu cu 26 de procente.Nicușor Dan, liderul Uniunii Salvați Bucureștiul, se află pe locul al treilea cu 18%, fiind lipsit de sprijinul activului de partid, dar beneficiind de imaginea pe care și-a construit-o, ca alternativă la clasa politică. Pe locul patru se află Daniel Barbu, ALDE, cu 6%, iar restul candidaților își dispută aprox. 17 procente.
Rezultate primării de sector
La sectorul 1, fief PNL, candidatul Alexndru Nazare se bazează pe circa 35% din opțiuni. Dan Tudorache, PSD, are 25%, iar Laura Chiriac, ALDE, 15%.
La sectorul 2, Dan Cristian Popescu, PNL, conduce cu 30 de procente. Pe locul al doilea, candidatul PSD, Toader Mugur Mihai, are 20% din opțiuni. Dumitru Pelican, Partidul Verde, poate spera la 5 procente.
La sectorul 3, Robert Negoiță va depăși 50 la sută.
La sectorul 4, este un scor strâns, din cauza implicării în campanie a fostului primar, Cristian Popescu Piedone. Candidatul PSD, Daniel Băluță, actual primar interimar, are un ușor avantaj, cu 30% din opțiuni. Răzvan Sava, PNL, susținut de Piedone, a urcat la 27 de procente. Conducerea PNL s-a disociat de această manevră, care afectează atât numărul de consilieri locali, cât și șansele lui Cătălin Predoiu.
La sectorul 5, lucrurile sunt complicate de intrarea în cursă a fostului primar, Marian Vanghelie. Daniel Florea, candidatul PSD, este umăr la umăr cu Ovidiu Raetchi, PNL (29%, față de 27%), iar Vanghelie atrage 18% din voturi.
La sectorul 6, cele mai mari șanse le are cndidatul PSD, Gabriel Mutu, cu 36%. Răzvan Mironescu, PNL, are 30%, iar candidatul independent Ștefan Florescu, are 15 procente.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News