Alegeri locale 2024: Candidații la Primăria Iași, cu bune și cu rele. Tot ce trebuie să știi despre ei. Cosette Chichirău (România ECO) vs. Mihai Chirica (PNL)

Cine sunt cei 9 candidați la Primăria Iași și ce probleme au sau au avut.

În ordinea în care au fost emise hotărârile BEM, aceştia sunt:

Bogdan Balanişcu (PSD)

Bogdan Balanșicu este candidatul PSD la Primăria Iași și președintele Organizației Municipale a PSD Iași. 

Ocupând funcția de secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor - cel puțin până la finalul anului 2023 - este un absolvent al Universității Tehnice "Gh. Asachi", specializarea în Electronică și Tehnologia Informației.

Implicarea lui Bogdan Balanişcu în domeniul politic a debutat în rândurile TSD Iași, unde a activat ca membru. Ulterior, și-a consolidat poziția de lider, ocupând funcții precum președinte al TSD Municipiul Iași, vicepreședinte al TSD Județul Iași și vicepreședinte al TSD la nivel național. De-a lungul timpului, a avut roluri importante în cadrul PSD, servind ca vicepreședinte al PSD Municipiul Iași și consilier local în două mandate distincte în Municipiul Iași (2010-2012, 2020-2021). De asemenea, a oferit consultanță din poziția de consilier pentru doi miniștri și pentru un președinte de agenție. El a fost ales recent ca președinte al Organizației Municipale a PSD Iași. S-a făcut auzit prin opoziția acestuia privind refuzul majorității cu PNL în Consiliul Local Iași. Este unul dintre criticii aspri ai primarului în funcție - Mihai Chirica (PNL).

Mihai Chirica (PNL)

În aprilie 2012, Mihai Chirica s-a alăturat Partidului Social Democrat, secțiunea Iași, și a fost ales consilier local municipal pe lista acestuia. Ulterior, în cadrul Consiliului Local Municipal Iași, a fost numit în funcția de viceprimar. Începând cu anul 2013, a preluat rolul de președinte al Organizației Municipale a PSD Iași.

Când primarul Gheorghe Nichita a fost suspendat în mai 2015, Chirica a fost desemnat să asigure interimatul funcției de primar. Apoi, la alegerile din 2016, a fost confirmat ca primar al municipiului Iași.

În martie 2020, Mihai Chirica a fost primit în Partidul Național Liberal Iași de către Biroul Politic Județean și a fost anunțat ca fiind candidatul acestora pentru alegerile locale.

Controversele primarului Mihai Chirica: 

Este unul dintre candidații implicați în cel puțin un dosar penal. În cea mai recentă cercetare penală, Mihai Chirica a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT într-un dosar care vizează emiterea unor autorizaţii de construire, edilul ieşean acuzând că „unele elemente din lumea justiţiei se lasă angrenate în jocul politic”.

Viorel Blăjuţ (Partidul Societăţii Ieşene)

Născut pe 13 mai 1973 în localitatea Miroslava, județul Iași, România, Viorel-Ionel Blăjuț este un fost deputat român de confesiune romano-catolică. A fost ales în funcția de deputat în anul 2012, reprezentând grupul parlamentar Democrat și Popular.

În data de 21 mai 2013, Blăjuț a trecut în categoria de deputați neafiliați, iar ulterior s-a alăturat grupului parlamentar Democrat și Popular la data de 3 decembrie 2014.

Controversele lui Viorel Blăjuț:

Potrivit presei locale, Viorel Blăjuț este considerat un afacerist controversat, executat pentru că a uitat să plătească un împrumut de 5 milioane euro. Printre altele, acesta a mai fost în trecut trimis în judecată de giganții tech pentru piratarea unor aplicații; aceasta s-a întâmplat pe vremea când era parlamentar și ar fi costat statul român cel puțin 50.000 de euro daune. Viorel Blăjuț dăduse vina pe un angajat.

Marius Bodea (Alianţa Dreapta Unită)

Născut pe 9 iunie 1976 în Iași, România, Marius Bodea este un economist, manager și om politic român. În anul 2012, a fost numit Director General al Aeroportului Internațional Iași.

El este de asemenea un deputat român, ales în 2016 din circumscripția electorală Iași, reprezentând Partidul Național Liberal (PNL). Cu o formație în domeniul economic, a ocupat anterior funcția de prefect al județului Iași și a fost Președinte al Consiliului de Administrație al R.A. Aeroportul Internațional Iași.

În 2020, în urma acceptării lui Mihai Chirica în PNL, Bodea a demisionat din partid și s-a alăturat USR, fiind acceptat și ca și candidat al Alianței USR-PLUS pentru președinția Consiliului Județean Iași.

În conformitate cu Hotărârea de Guvern nr. 417/2007 din 9 mai 2007, Guvernul Tăriceanu l-a desemnat pe Marius Bodea în funcția de subprefect al județului Iași. Ulterior, la data de 20 februarie 2008, a fost numit prefect interimar al județului Iași, înlocuindu-l pe fostul prefect interimar Nicușor Păduraru. Mandatul său urma să fie temporar, până la revenirea titularului postului, Radu Prisăcaru.

La data de 20 noiembrie 2008, Marius Bodea a obținut prin concurs funcția de subprefect, pe care o deținuse anterior fără concurs, fiind singurul candidat în competiție.

Controversele lui Marius Bodea:

Este cercetat penal încă din anul 2016, de către DNA Iași, după cum precizează presa locală. Dosarul în cauză ar avea legătură cu perioada în care a ocupat funcția de Director General al Aeroportului Internațional Iași. Principalele acuzații în dosar sunt abuz in serviciu, delapidare și gestiune frauduloasă.

Cosette Chichirău (România ECO)

Cosette Chichirău s-a născut și a crescut în orașul Iași. A absolvit Liceul de Informatică din Iași în anul 1996 și ulterior a urmat studii la Facultatea de Științe Economice a Universității „Alexandru Ioan Cuza”, absolvind în 2000. După terminarea studiilor de licență, a continuat cu studii în Statele Unite, unde a obținut un MBA în 2002 și un doctorat în finanțe în 2007 la University of Massachusetts Amherst.

În anul 2016, a fost aleasă ca deputat în circumscripția electorală nr. 24 din Iași. Cosette Chichirău activează în Comisia pentru buget, finanțe și bănci, iar în perioada noiembrie 2017 - februarie 2018 a deținut funcția de președinte al Comisiei pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați. A fost președinta filialei USR Iași până în luna iunie 2021.

La data de 18 iunie 2020, a fost nominalizată ca și candidat la Primăria Iași din partea Alianței USR-PLUS. În urma alegerilor din 27 septembrie 2020, s-a clasat pe locul al doilea, obținând 30,3% din totalul voturilor exprimate. A reușit să obțină un nou mandat de deputat de Iași în urma alegerilor parlamentare din 6 decembrie 2020.

A devenit foarte cunoscută după ce a „demisionat” din USR-PLUS pe motiv că „la USR motorul e cam gripat şi nu mai trage”. „Mişcarea reformistă a generaţiei noastre trebuie continuată şi revigorată”, mai precizase ea la vremea respectivă.

Ioan Sebastian Buduroi (LEU – Lege Educaţie Unitate)

Este cel mai tânăr candidat la Primăria Iași - 24 de ani. Studiază un doctorat la Universitatea Alexandru Ioan Cuza, din Iași, din cadrul Facultății de Filosofie și Științe Politice. Nu sunt alte date publice momentan. Partidul LEU este unul recent creat și are mai multe filiale în toată țara. La prima intrare pe site-ul partidului, vicepreședintele formațiunii este Rodica Boancă - fostă membră a AUR, care acuzase Caravana Medicală a AUR de „scurgere de bani negri”.

Tudor Ciuhodaru (AUR)

Tudor Ciuhodaru s-a născut pe 16 ianuarie 1969 în Bacău, România. În anul 2008, a fost ales ca deputat în circumscripția electorală nr. 24 din Iași, reprezentând colegiul uninominal nr. 8 Copou, pe listele Alianței PSD+PC. Începând cu ianuarie 2010, s-a alăturat Grupului Independenților din Senat și Camera Deputaților, renunțând la apartenența sa anterioară la Partidul Social Democrat.

În legislatura 2012-2016, Tudor Ciuhodaru a fost reales ca deputat, de această dată pe listele Partidului Poporului - Dan Diaconescu (PPDD), iar în aprilie 2015 s-a alăturat partidului UNPR. În această perioadă legislativă, Ciuhodaru a avut o activitate susținută, luând cuvântul de 1413 ori în cadrul a 115 ședințe parlamentare.

Acesta este membru AUR din anul 2024 (până de curând făcând parte din PSD), iar în prezent ocupă funcția de europarlamentar din partea PSD (ales în urma ultimelor alegeri europarlamentare).

Controversele lui Tudor Ciuhodaru:

Printre realizările sale legislative se numără 7 propuneri legislative, inclusiv o propunere de completare a Legii 286/2009 privind Codul Penal. Una dintre propunerile sale cele mai controversate a fost introducerea pedepsei cu închisoarea pentru protestatarii care împiedică exercitarea puterii de stat.

Liderul AUR, George Simion, l-a „somat” pe Marius Bodea pentru a îi cere să îi facă loc candidatului său la Primăria Iași.

Un alt scandal a fost subliniat de presa locală, când ar fi fost dat „dispărut” după ce nu se prezentase la locul de muncă timp de cel puțin 10 zile.

Cătălin Abălaşei (Pro România):

Nici despre Cătălin Abălaşei nu se cunosc foarte multe detalii; doar că este un fost fotbalist la Politehnica, intrat în partidul Pro România, și că își dorește mai multe investiții în sportul ieșean.

Mihai Pintilei (PUSL):

Nici despre acest candidat nu sunt foarte multe informații valabile publicului, însă acesta a fost consilier local din partea PSD, candidând acum cu sprijinul PUSL.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel