Candidații de la Baia Mare au rupt recordul de participanți la locale. Astfel, aproape jumătate dintre ei s-au confruntat cu legea, în timp ce alții nu prezintă aproape nicio informație publică.
Astfel, candidaturile validate de B.E.C BAIA MARE sunt:
Herțeg Călin (AD)
Nu sunt valabile prea multe informații despre Herțeg Călin, doar că ar fi fost secretarul general adjunct al organizatiei PD-L Maramureș în urmă cu 15 ani.
Pop Liviu Marian (PUSL)
A absolvit Facultatea de Matematică și Informatică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca în 1996, iar ulterior a urmat diverse programe de master și cursuri postuniversitare în management educațional și afaceri interne. În cariera sa politică, a fost ministru al Educației, Cercetării și Tineretului în mai multe perioade, între iunie 2017 și ianuarie 2018 și din mai până în iulie 2012, dar și ministru delegat pentru Dialog Social. Înainte de a se dedica politicii, a fost profesor de matematică și a activat în sindicatele din învățământ. Pop a fost senator PSD și președinte al Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport din Senat.
Controversele lui Pop Liviu Marian:
Contrar poziției de ministru al Educației, Pop Liviu Marian devenise cunoscut pentru numeroasele greșeli gramaticale.
S-a remarcat în cariera sa prin opoziția față de reformele în domeniul educației, fiind considerat un adversar al acestora. În trecut, a fost implicat în scandaluri legate de plagiat, având un rol important în apărarea premierului de atunci, Victor Ponta, într-un subiect de plagiat. Acesta a fost ministru interimar al Educației și a acționat pentru modificarea a două instituții-cheie în domeniul integrității educației și cercetării în anul 2012.
A fost citat pentru a fi audiat de procurorii anticorupție în calitate de martor în dosarul de corupție în care este implicată Sorina Pintea. Acesta a fost implicat în declarațiile publice ale fiului Sorinei Pintea, în care s-a menționat numele său în contextul unor plăți de bani. Fiul acesteia a afirmat că Liviu Pop ar fi beneficiarul unor sume de bani, însă Pop a negat vehement aceste acuzații.
Liviu Pop a subliniat că nu a avut nicio implicare în afacerile menționate și că nu există nicio legătură între el și acuzațiile aduse în dosar. El a explicat despre familia denunțătorului că sunt prieteni de mulți ani și că au legături normale, fără nicio implicare în presupusele fapte de corupție. Sorina Pintea este fost ministru al Sănătății și actual membru PSD, fiind condamnată la 3 ani de închisoare pentru luare de mită.
Filip Claudiu Gheorghe (PV)
Filip Claudiu Gheorghe este un fost boxer și profesor de sport. A scris recent o carte intitulată „Îmbunătățirea vitezei de reacție în luptele de box”.
Controversle lui Filip Claudiu Gheorghe:
A fost implicat într-un incident în care a amenințat cu moartea familia unui profesor care predă în aceeași unitate de învățământ cu el. Motivul amenințării a fost un articol apărut în presă care prezenta cadre didactice ale CSS 2 participând la un chef în timpul programului de lucru.
Amenințările au dus la deschiderea unui dosar penal împotriva lui Claudiu Filip. Cu toate acestea, instituția la care lucra antrenorul nu a luat nicio măsură disciplinară împotriva acestuia, iar comisia de etică sub Inspectoratul Școlar Județean Maramureș nu a intervenit în ciuda faptului că regulamentele prevăd acțiuni în cazul în care comportamentul unui membru al personalului educațional poate afecta imaginea instituției.
Barbur Florin Gheorghe (REPER)
Are 46 de ani și este co-fondator al REPER Maramureș. Este absolvent al Facultății de Teologie „Andrei Șaguna” a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, în 2001, și al Facultății de Științe - specializarea Psihologie a aceleiași universități, în 2005.
Alte date nu au fost valabile.
Bogdan Ionel Ovidiu (PNL)
Deși nu sunt cunoscute prea multe informații despre viața personală a lui Bogdan Ionel Ovidiu (36 de ani), el este finul fostului ambasador al României în Regatul Unit - Dan Mihalache.
Controversele lui Bogdan Ionel Ovidiu:
Împreună cu soția sa, Ionel Bogdan administrează firma Kubo International Consulting, specializată în consultanță pentru accesarea fondurilor nerambursabile europene sau guvernamentale. Potrivit istoricului companiei, aceasta a încheiat peste 64 de contracte de achiziții publice cu statul.
De-a lungul timpului, a fost acuzat de opoziția politică pentru numeroase proiecte începute, dar nefinalizate, majoritatea rămânând în stadiul de studiu de fezabilitate.
Pap Zsolt Istvan (UDMR)
Este membru UDMR, nu sunt valabile alte date.
Dolha Mircea (PNCR)
În urmă cu 13 ani, el a fost exclus din PSD, când era viceprimar și președinte al PSD Baia Mare, din cauza unor conflicte interne la nivel local. Ulterior, Dolha a migrat prin mai multe partide politice, inclusiv PER și UNPR, până să se alăture PNL-ului în 2012, unde a deținut funcții de conducere. După eșecul în alegerile locale din 2016, a părăsit PNL-ul și s-a concentrat pe afacerile sale. După o ultimă încercare de a intra în PSD, s-a alăturat Partidului Național Conservator Român.
Controversele lui Dolha Mircea:
Presa locală a scris despre implicarea lui Dolha Mircea într-un dosar penal de trafic de influență în urmă cu mai mulți ani. Deși nu s-a mai auzit nimic despre acest aspect, dosarul ar fi fost amânat de cel puțin 4 ori.
Anghel Cristian (FD)
Nu sunt cunoscute foarte multe detalii personale despre politicianul Anghel Cristian. S-a născut pe 24 august 1950, în Pitești, România, și a fost primar al municipiului Baia Mare între 1993 și 2010. A fost ales pentru prima dată în funcția de primar în 1993 și a fost reales în 1996, 2000, 2004 și 2008.
Pe plan profesional, este doctor inginer în specializarea Mecanică Tehnică, titlu obținut în 1990. În ceea ce privește activitatea politică, Cristian Anghel a fost membru al Partidului Național Liberal și președinte al PNL Maramureș.
Controversele lui Anghel Cristian:
Potrivit acuzațiilor, edilul ar fi cauzat un prejudiciu de aproximativ 400.000 de euro, în urma aprobării achiziționării unui bloc la un preț supraevaluat de la o asociație familială. A fost condamnat la o pedeapsă de 2 ani și 6 luni de închisoare pentru corupție. Dosarul inițial a fost judecat la Tribunalul Maramureș, care a dat un verdict favorabil primarului, însă a fost ulterior atacat de către DNA și a ajuns la Curtea de Apel Cluj.
Pîrvănoiu Costel (AUR)
Pîrvănoiu Costel a renunțat la PSD în urmă cu doar câteva luni - pe 2 ianuarie 2024. Acesta a demisionat din toate funcțiile partidului, spunând de pe atunci că urmează să candideze din partea unui alt partid; acesta este AUR.
Brian Cristian (USR)
Ca deputat în Parlamentul României, s-a implicat în comisii precum învățământul și tineretul. Totodată, a avut și roluri în administrația locală, fiind consilier local și președinte al unei comisii juridice și de integrare europeană. În afara sferei politice, Brian a activat în domeniul privat, lucrând ca manager și administrator în mai multe companii. Educația sa include studii la Universitatea Babeș-Bolyai și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, cu specializări în comunicare politică și eBusiness.
Cirț Mircea (Verticala 9)
Mircea Cirț, fost candidat al PNL la funcția de primar al municipiului Baia Mare în alegerile locale din 2020, și-a fondat propriul partid, Verticala Nouă. Acesta a obținut personalitate juridică în noiembrie 2023. Cirț a fost principalul contracandidat al fostului primar Cătălin Cherecheș și este fondatorul ATP Exodus Group. După ce PNL nu l-a mai susținut pentru o candidatură ulterioară, Cirț a creat partidul său pentru a candida independent. Surse politice sugerau că Mircea Cirț ar fi trebuit să candideze din partea PSD la aceste alegeri din Baia Mare.
Dăncuș Ioan Doru (PSD)
Doru Dăncuș, viceprimar în Baia Mare, a fost votat primar interimar de Consiliul Local, până la noi alegeri, după incidentul cu fostul primar Cherecheș. Dăncuș, fost membru PNȚCD, a fost asociat cu fostul primar Cherecheș, condamnat pentru corupție - se autodeclara „locotenentul” lui Cherecheș.
Controversele lui Dăncuș Ioan Doru:
În prezent, Dăncuș este cercetat într-un dosar penal. Din noiembrie, el este cercetat într-un dosar pentru infracțiunile de fals material în înscrisuri oficiale ori înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, uzurpare de funcții și constituirea de grup infracțional organizat. PNȚCD, prin președintele Aurelian Pavelescu, a depus o plângere în acest sens, iar procurorii au deschis un dosar penal.
Ciucă Sever Iulian (PER)
Ciucă Sever Iulian este un avocat înregistrat la Baroul Maramureș și este membru al Partidului Ecologist Român. Alte detalii nu au fost disponibile.
Groza Călin Florin (POT)
Nu sunt informații disponibile.
Hodorogea Bogdan (SOS Romania)
Este consilier local USR, însă la finalul anului trecut a schimbat taberele cu AUR, în cele din urmă candidând din partea SOS România. Nu sunt afișate alte detalii personale.
Controversele lui Hodorogea Bogdan:
Este implicat într-un scandal de trafic de influență și șantaj la Baia Mare, după ce o înregistrare cu camera ascunsă a fost făcută publică. În această înregistrare, Hodorogea recunoaște că a exercitat presiuni asupra autorităților locale și chiar asupra fostului primar Cătălin Cherecheș pentru a obține demolarea unui bloc construit de un dezvoltator imobiliar. De asemenea, el se laudă cu capacitatea sa de a influența deciziile la nivel guvernamental.
Zainea Sergiu Florian (Independent)
Nu am identificat informații despre candidatul Zainea Sergiu Florian.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News