Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat marţi seara - într-o conferinţă de presă în care a prezentat bilanţul celor 18 luni de mandat - că nu exclude că ar putea participa la alegerile parlamentare, prevăzute pentru sfârşitul acestui an, chiar dacă decizia Curţii Constituţionale din decembrie 2017 stipulează clar că şeful statului nu poate fi membru al vreunui partid, informează miercuri presa de peste Prut.
"Legislaţia nu-mi interzice să fiu candidat pe listele unui partid politic. Dacă voi lua decizia, la sigur va fi Partidul Socialiştilor (PSRM), dacă voi lua această decizie, însă decizia o vom lua când vom şti exact data alegerilor şi vom şti când începe campania electorală. Eu nu exclud că aş putea să merg în calitate de cap de listă al Partidului Socialiştilor', a afirmat Dodon în conferinţa de presă difuzată în direct de postul public de televiziune Moldova 1.
Chiar dacă după alegerea sa ca preşedinte al republicii în 2016, Dodon a declarat că şi-a dat demisia din PSRM, el a participat de atunci la toate evenimentele acestei formaţiuni şi s-a implicat intens în promovarea acesteia, atrag atenţia numeroşi experţi de la Chişinău. Aceasta în condiţiile în care şeful statului nu poate fi membru al vreunui partid politic, potrivit deciziei Curţii Constituţionale din decembrie 2017, notează Radio Chişinău.
În acelaşi timp, Igor Dodon a afirmat că cele 18 luni ale mandatului său au fost marcate de lupte instituţionale, de blocaje create de guvern şi parlament, pe care le-a acuzat de "subminarea preşedinţiei".
"Miza mea sunt alegerile parlamentare. Preşedintele are nevoie de sprijinul parlamentului şi guvernului. Avem două soluţii: sau avem majoritate parlamentară care conlucrează cu preşedinţia, sau trecem la stat prezidenţial. Dacă după alegerile parlamentare se va repeta situaţia de astăzi (când majoritatea proeuropeană se opune preşedintelui prorus, not.red.), eu voi scoate oamenii în stradă. Am fost şi sunt împotriva destabilizării", a avertizat Dodon, conform Moldova 1.
Un nou atac la Năstase
Potrivit acestuia, actuala situaţie privind invalidarea alegerilor locale anticipate din municipiul Chişinău reprezintă "un precedent foarte grav". "Consider un precedent periculos pentru Republica Moldova. Ce se va întâmpla la următoarele alegeri? Este vorba despre justiţie selectivă", a afirmat el, atacându-l din nou pe Andrei Năstase, câştigătorul scrutinului pentru fotoliul de primar al Chişinăului şi unul din liderii opoziţiei proeuropene extraparlamentare.
Dodon susţine că acesta a încălcat intenţionat legislaţia în vigoare. "Ştia că nu va câştiga, că va fi exclus şi avea motive să se victimizeze. Năstase trebuia exclus în turul întâi, dacă făcea (Ion) Ceban (socialist) aşa o încălcare, era exclus. Este un precedent foarte grav', a spus preşedintele moldovean.
În pofida impedimentelor menţionate, Dodon a afirmat că în cele 18 luni de mandat a reuşit să îmbunătăţească relaţiile cu Federaţia Rusă la nivel de preşedinţie, anunţând că în 13-14 iulie va întreprinde o nouă vizită la Moscova, unde se va întâlni cu preşedintele rus Vladimir Putin.
De fapt, cam aceasta ar fi singura sa realizare, conform unor experţi de la Chişinău, care atrag atenţia că de când Dodon a preluat mandatul prezidenţial el nu a întreprins nicio vizită în ţările vecine Ucraina şi România, pe care le-a atacat într-un fel sau altul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu