Alegeri Moscova. Opozanți ruși, interogați. Acuze privind intimidarea

Numeroşi opozanţi ruşi au fost convocaţi pentru a fi interogaţi joi de către forţele de ordine, în ceea ce ei denunţă ca fiind o încercare de intimidare pe fondul intensificării mişcării de contestare din cauza respingerii candidaţilor opoziţiei la alegerile locale din septembrie la Moscova, informează AFP.

După încarcerarea miercuri pentru o lună a liderului opoziţiei Aleksei Navalnîi şi a unui val de percheziţii printre aliaţii săi miercuri seara, autorităţile, cu aceste interogatorii, ridică tonul cu câteva zile înaintea unei noi manifestaţii prevăzute pentru sâmbătă în faţa primăriei din Moscova.

Circa 20.000 de persoane au participat la manifestaţia de duminica trecută într-o acţiune de o amploare fără precedent în ultimii ani în capitala rusă.

Opozantul Navalnîi, reținut din nou

Reţinut miercuri dimineaţă după ce ieşise din bloc pentru a face jogging, Aleksei Navalnîi, adversarul nr.1 al Kremlinului, a fost condamnat în cursul serii la 30 de zile de închisoare pentru 'încălcarea repetată a regulilor de organizare a manifestaţiilor', care obligă la obţinerea permisiunii din partea autorităţilor înainte de a organiza astfel de acţiuni.

În timp ce Aleksei Navalnîi se afla încă la tribunal, poliţia a mers la domiciliile mai multor opozanţi, rămânând acolo pentru mai multe ore înainte de a-i convoca la interogatorii.

Printre aceştia, Ivan Jdanov, directorul Fondului de luptă împotriva corupţiei (FBK) al lui Aleksei Navalnîi, care a petrecut o parte din noapte la Comitetul de anchetă. Pe parcursul zilei de joi, numeroşi opozanţi s-au succedat la sediul Comitetului de anchetă, unde au fost audiaţi cu statutul de martori.

Aceste proceduri sunt rezultatul deschiderii marţi de către Comitetul de anchetă a unei cercetări pentru 'obstrucţionarea activităţii Comisiei Electorale' în urma unei manifestaţii la care ei au luat parte la 14 iulie în faţa sediului acesteia.

'Oamenii încearcă să participe la alegeri municipale şi ca reacţie vedem ameninţări, arestări, urmăriri penale, interogatorii, percheziţii... Puterea este paranoică', a denunţat pe Facebook opozantul Ilia Iaşin, a cărui candidatură a fost respinsă pentru alegerile la Moscova. 'Aceasta se face pentru a ne speria. Nu vă fie frică!', îi îndeamnă el pe locuitorii capitalei ruse.

Excepţional de ridicată după anexarea Crimeii, popularitatea preşedintelui rus Vladimir Putin a scăzut de la realegerea sa pentru al patrulea mandat anul trecut, iar alegerile de la începutul lunii septembrie se anunţă dificile pentru candidaţii susţinători ai puterii.

Excluderea candidaţilor opoziţiei a declanşat un val de contestare marcat duminica trecută la Moscova printr-o manifestaţie la care au participat aproximativ 22.000 de persoane, un număr nemaivăzut - potrivit opoziţiei - de la mişcările de protest din 2012 şi 2011 împotriva revenirii la preşedinţie a lui Vladimir Putin.

Zeci de candidați au fost respinși

Înregistrarea a aproximativ 60 de candidaţi la alegerile locale din Moscova a fost respinsă săptămâna trecută, oficial din cauza unor vicii în colectarea semnăturilor de susţinere pe care au fost obligaţi să le prezinte.

Aceşti candidaţi denunţă nereguli integral fabricate şi îl acuză pe primarul loial puterii, Serghei Sobianin, de tentativa de a înăbuşi opoziţia. Marţi seara, a avut loc o întâlnire fără succes între candidaţii respinşi şi şefa Comisiei Electorale din Rusia, Ella Pamfilova, care a trecut de la societatea civilă în barca puterii.

După ce înregistrarea candidaturii sale a fost respinsă de justiţie, după contestare, Liubov Sobol - o aliată a lui Navalnîi - a anunţat joi că vrea să rămână în sediul Comisiei electorale pentru a continua greva foamei pe care a început-o în urmă cu două săptămâni.

'În întreaga istorie a Rusiei, nu s-a întâmplat vreodată ca arestări şi percheziţii să aibă loc împotriva candidaţilor în timpul campaniei electorale', a declarat pentru AFP politologul Aleksandr Kunev, de la Şcoala de înalte studii în ştiinţele economice din Moscova.

Potrivit acestuia, autorităţile se tem de amplificarea nemulţumirii sociale care afectează Rusia de mai multe luni: 'Ei cred că încearcă să distrugă acest val de protest (...) În opinia mea, efectul va fi exact invers. Da, un anumit număr de oameni se va speria. Dar alţii, nu mai puţin numeroşi şi poate chiar mai mulţi, dimpotrivă, se vor mobiliza'.

Trei manifestanţi erau postaţi joi în mod individual în faţa primăriei din Moscova, purtând o pancartă în care denunţau acţiunea autorităţilor, a constatat reporterul AFP. Aceasta este singura formă de manifestaţie în Rusia care nu necesită aprobarea în prealabil din partea autorităţilor.

Potrivit săptămânalului independent Novaia Gazeta, proteste individuale similare au fost organizate în faţa a 28 de staţii de metrou din Moscova.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel