Pakistanul s-a trezit joi în plin haos electoral, partidul aflat în prezent la guvernare denunţând 'fraude grave' şi respingând primele rezultate oficiale ale alegerilor legislative desfăşurate în ajun.
Ultimele alegeri indică o victorie a fostului campion la cricket Imran Khan, notează AFP. Numărarea buletinelor de vot a durat foarte mult. Potrivit presei locale, abia jumătate dintre voturi fuseseră numărate la aproape 18 ore după încheierea scrutinului. Comisia electorală pakistaneză (ECP) a explicat această lentoare prin 'probleme tehnice' legate de folosirea unui nou program informatic.
Aceste alegeri nu sunt falsificate. Ele sunt 100% corecte şi transparente, a afirmat directorul ECP, Sardar Muhammad Raza, într-o conferinţă de presă. ECP nu a avansat o dată a publicării rezultatelor scrutinului. Estimările oficiale şi parţiale apărute joi în presă dau câştigător partidul Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI), condus de Imran Khan, car ar fi obţinut cel puţin 100 de mandate de deputat, mult în faţa principalei formaţiuni concurente, PML-N. Pentru formarea guvernului este necesară o majoritate de 137 de mandate.
Părerea opoziției
Imran Khan va deveni, la pas, prim-ministru al ţării, a dat asigurări cotidianul Dawn. Întârzierile în numărarea voturilor au amplificat însă suspiciunile privind corectitudinea scrutinului. Miercuri seară, PML-N, aflat la putere în ultimii cinci ani, a anunţat că va respinge 'integral rezultatele, din cauza neregulilor manifeste şi masive'. Buletinele de vot au fost numărate în absenţa agenţilor noştri electorali, a susţinut PML-N.
Liderul formaţiunii, Shahbaz Sharif, fratele fostului premier Nawaz Sharif aflat în detenţie pentru corupţie, a avertizat că rezultatele 'bazate pe o trucare masivă vor cauza pagube ireparabile ţării'. La rândul său, liderul Partidului Poporului pakistanez (PPP, la putere în perioada 2008-2013), Bilawal Bhutto-Zardari, a calificat drept 'intolerabilă şi scandaloasă' maniera de numărare a voturilor.
În pofida măsurilor de securitate consolidate, pentru care au fost desfăşuraţi 800.000 de poliţişti şi militari în întreaga ţară, în ziua scrutinului au avut loc mai multe atacuri. Cel mai grav a fost un atentat sinucigaş comis în apropierea unei secţii de vot din Quetta (sud-vestul ţării), care a cauzat moartea a cel puţin 31 de persoane şi rănirea altor 70. Atacul a fost revendicat de gruparea jihadistă Stat Islamic.
Vezi și: Explozie în Afganistan: Cel puțin 20 de morți
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Val Vâlcu
de Roxana Neagu