Sociologul Marius Pieleanu, directorul Avangarde, și politologul Cristian Pîrvulescu au lansat, pentru DCNews, scenariile de început de campanie electorală. Din această noapte se dă startul campaniei pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie. România are pe liste partide noi, care nu au mai candidat niciodată pentru Parlament, dar și vechile partide, care, spre deosebire de anul 2012, candidează în formule diferite.
Marius Pieleanu: USR, efect de contaminare. PMP, întărit de lupta cu USR. PSD- 40%. PNL poate atinge 35%
Marius Pieleanu a subliniat pentru DCNews că ”avem partide noi, deocamdată ele nu întrunesc scorul necesar intrării în Parlament. În opinia mea, PMP va face pragul, sigur va intra și ALDE, rămâne de văzut situația Alianței pentru România a domnului Marian Munteanu și a Partidului România Unită a domnului Bogdan Diaconu, dacă pot face saltul semnificativ în campanie, dublarea scorului electoral, de la 2-2,5% la 5%, necesarul pentru intrarea în Parlament. Dacă instanța va admite contestația la fuziunea UNPR cu PMP, partidul lui Traian Băsescu ar putea ieși victimizat și ar face un scor mai mare. Efectul este extrem de greu de controlat, ar putea fi unul de victimizare socială care să crească intenția de vot. Partidele naționaliste de la noi nu sunt de tip anti-sistem și e greu de crezut că victoria lui Donald Trump din SUA ar putea avea vreun efect, mai ales că marea lor majoritate au făcut politică până acum, nu au stat departe de sistem. E posibil ca USR să beneficieze, prin așa-numitul efect de contaminare, de rezultatul aparent surpriză al câștigării președinției de către Donald Trump și să crească în ziua votului. Rămâne de văzut dacă se va confirma, e doar o asumpție. În mod normal, nu ne așteptăm la schimbări majore cu privire la PSD și PNL. Ne așteptăm la un PSD de 40%, la un PNL, cu siguranță locul doi, între 25 și 35%. Rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile în campanie și cum va reuși PNL să se mobilizeze în ziua votului. Contează foarte mult pentru partidele mari și rețelele lor electorale, care sunt în principiu bine pus la punct. USR se va situa pe o poziție bună la București, e foarte probabil să fie pe locul doi. Nu e foarte clar cât de mult a recuperat PNL-ul după ultima înfrângere a sa la București, e posibil să fie totuși o ușoară creștere a PNL-ului în ultima vreme în București”.
Previziune: Campanie electorală violentă
Politologul Cristian Pîrvulescu a afirmat, pentru DCNews, că ”În contextul acesta tensionat european și mondial mă aștept ca și campania din România să fie mai violentă decât de obicei în încercarea de a atrage atenția opiniei publice și de a muta electoratul indecis sau mai puțin decis dintr-o parte în alta. Pe de altă parte, campania nu pare să fie extraordinar de inovativă: sloganurile s-au lansat, în mare parte se cunosc strategiile. Partea de pregătire legislativă a campaniei este aproape terminată în sensul că au fost elaborate legi care să satisfacă anumite blocuri sociale pe care partidele le consideră ca fiind reprezentative. Dar dincolo de asta nu mă aștept la o campanie nici inovatoare, nici lămuritoare în ceea ce privește direcțiile viitoare ale guvernării în România”.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News