AEP a transmis MAE localităţile din străinătate în care să se înfiinţeze secţii de votare pentru alegerile parlamentare.
Autoritatea Electorală Permanentă a transmis, vineri, Ministerului Afacerilor Externe propunerile privind localităţile din străinătate în care trebuie să fie înfiinţate secţii de votare şi numărul acestora.
Conform unui comunicat al AEP transmis Agerpres, legea nr. 208/2015 prevede la art. 23 alin. (1) - (4) că în statele unde îşi au sediile misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României se organizează, de regulă, în sediile misiunilor diplomatice, oficiilor consulare, secţiilor consulare, dacă acestea funcţionează în sedii diferite şi institutelor culturale, una sau mai multe secţii de votare pentru alegătorii care votează în străinătate.
Cu acordul autorităţilor din ţara respectivă pot fi organizate secţii de votare şi în alte locuri decât cele prevăzute.
De asemenea, pot fi organizate, cu acordul autorităţilor din ţara respectivă, secţii de votare pentru localităţile sau grupurile de localităţi în care au optat să voteze cel puţin 100 de alegători, iar Autoritatea Electorală Permanentă comunică cel mai târziu la data de 25 septembrie 2020 Ministerului Afacerilor Externe localităţile din străinătate în care trebuie să fie înfiinţate aceste secţii de votare, precum şi numărul acestora.
AEP precizează că, până la data de 21 septembrie 2020, când a expirat termenul de înregistrare pe portalul www.votstrainatate.ro cu opţiunea pentru votul la secţia de votare, s-au înscris 3.939 de alegători români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, cu această opţiune.
Potrivit AEP, în Belgia s-au înregistrat 165 de cereri de înfiinţare de secţii de votare, în Franţa - 166 cereri, în Germania - 343 de cereri, în Italia - 246 cereri, în Olanda - 246 cereri, în Marea Britanie - 646 cereri, în Moldova - 193 cereri şi în Spania - 314.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News