EXCLUSIV  Alegeri Parlamentare 2020. Vot INTERZIS pentru mii de români. De ce nu se poate face nimic

Parlamentul României reprezintă interesele tuturor românilor. Parlamentarii au menirea de a iniţia şi vota legi care să dezvolte România. Dar, conform legii, nu au putut vota toţi românii pe 6 decembrie. 

Fie că e vorba despre studenţi plecaţi din oraşul natal la studii în altă parte, de cei care au plecat la muncă în alte oraşe şi nu şi-au făcut viză de flotant din varii motive, de cei plecaţi în străinătate fără a avea încă reşedinţa în ţara respectivă, ori de cei aflaţi în tranzit, zeci de mii de români nu şi-au putut exprima votul la alegerile parlamentare. 

Asta pentru că legea spune că la alegerile parlamentare poţi vota doar în judeţul de domiciliu sau de reşedinţă, fie că eşti parte din diaspora sau că eşti în ţară. Poate fi asta o explicaţie a celei mai scăzute prezenţe la vot din istoria post-decembristă a Românie? Poate fi! 

Prin comparaţie, la alegerile prezidenţiale, când s-a putut vota de oriunde, din ţară sau din afara ţării, prezenţa la vot a fost 47,66 la sută în primul tur şi 49,87 la sută în turul al doilea. La alegerile europarlamentare din 2019, când a fost aceeaşi situaţie, prezenţa la urne a fost de peste 52 la sută. 

Nici nu are rost să mai pomenim de alegerile prezidenţiale din 2014, când prezenţa la urne a fost de 62,04 la sută. Pentru că s-a putut vota de oriunde din ţară. 

Sigur, de data asta se poate pune în discuţie şi contextul pandemic, care pare să fi influenţat lipsa cetăţenilor de la urne. Dar să fie doar asta? Doar frica de îmbolnăvirea cu noul coronavirus să fi ţinut peste 68 la sută dintre cetăţeni în casă? Sau să fi fost teama de drum lung, teama de a merge acasă, la rude, într-o perioadă în care mai toate autorităţile îndeamnă la distanţare şi la izolare? Nu de alta, dar spre exemplu, un gălăţean care face facultatea la Cluj face cel puţin 10 ore cu trenul între cele două oraşe. Şi cu siguranţă nu ar fi mers acasă doar pentru cele cinci minute necesare votului, fără să viziteze familia. Pe care, involuntar, ar fi putut să o expună imbolnăvirii cu noul coronavirus. 

Este valabil şi pentru, să spunem, un şofer de tir din Vaslui care se afla, pe 6 decembrie, în Belgia. Chiar dacă ar fi dorit să voteze, neavând reşedinţa în Belgia, drumul la urne ar fi fost inutil. Este clar că numărul celor care s-au aflat pe 6 decembrie în situaţia asta nu ar fi contat, poate, în procente prea mult. Cel mult 2-3 la sută. Dar şi ei sunt români şi au acelaşi drept de vot ca ceilalţi. Nu? 

*acest articol reprezintă o opinie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel