Alegătorii francezi merg azi la urne în primul din cele două tururi de scrutin care vor decide dacă preşedintele Emmanuel Macron va obţine o majoritate în Parlament sau va rămâne fără sprijinul necesar pentru a-şi duce la bun sfârşit agenda de reforme. Turul al doilea, va avea loc la 19 iunie în circumsripţiile în care un candidat nu a obţinut peste 50%.
UPDATE
Aproximativ 18% dintre alegătorii francezi s-au prezentat până duminică la ora 11:00 GMT la secţiile de votare în cadrul primului tur al scrutinului legislativ din Franţa, transmite dpa.
Ministerul de Interne francez a raportat că 18,43% din alegători au votat până la prânz, cu 0,8 puncte procentuale mai puţini decât la alegerile parlamentare de acum cinci ani.
Cei 48,7 milioane de cetăţeni francezi cu drept de vot înregistraţi trebuie să îi desemneze pe titularii celor 577 de membri ai Adunării Naţionale (camera inferioară a parlamentului francez). Secţiile de votare sunt deschise până la ora 20:00, notează Agerpres.
Știrea inițială:
La mai puţin de două luni după ce a câştigat un nou mandat, Macron şi partidul său au în faţă un bloc unit al stângii care, potrivit sondajelor, ar putea să-l priveze pe preşedinte de o majoritate absolută.
Persoanele din interiorul guvernului se aşteaptă la un rezultat destul de slab în primul tur de duminică pentru coaliţia "Ensemble" a lui Macron, în condiţiile în care se observă un număr record de votanţi care se abţin şi furia faţă de creşterea costului vieţii. Blocul de stânga condus de Jean-Luc Melenchon speră să profite de această situaţie.
"Ne aşteptăm la un prim tur dificil. Alegătorii vor dori să trimită un semnal", a declarat o sursă guvernamentală pentru Reuters. "Dar ne bazăm pe al doilea tur pentru a arăta că programul lui Melenchon este fantezist."
Proiecţiile arată acum că Macron şi aliaţii săi nu vot obţine o majoritate de 289 de mandate. Acest lucru i-ar obliga să se adreseze partidelor politice concurente pentru a forma o majoritate.
De cealaltă parte a spectrului politic, sondajele arată că liderul extremei drepte Marine Le Pen ar putea câştiga un loc în circumscripţia sa din nordul ţării încă din primul tur. Dar partidul său are şanse mici să formeze o majoritate parlamentară.
Președintele Franței, Emmanuel Macron vine, săptămâna viitoare, în România. El urmează să viziteze, alături de Klaus Iohannis, Baza Mihail Kogălniceanu.
Președintele Franței, Emmanuel Macron vine, săptămâna viitoare, pe 15 iunie, în România.
El urmează să viziteze, alături de președintele Klaus Iohannis, Baza 57 Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, notează Mediafax.
Cancelarul german Olaf Scholz va călători la Kiev împreună cu omologii săi din Franţa şi Italia, înainte de summitul G7 de la sfârşitul lunii iunie, a relatat sâmbătă ziarul german Bild am Sonntag conform Reuters.
Publicaţia a citat surse guvernamentale franceze şi ucrainene. Un purtător de cuvânt al guvernului german a declarat pentru Reuters: "Nu suntem în măsură să confirmăm acest lucru".
Palatul Elysee din Paris şi guvernul italian nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii. Niciunul dintre cei trei lideri nu a mai fost la Kiev de la invazia Moscovei în Ucraina în februarie.
Preşedintele francez Emmanuel Macron a încercat să menţină un dialog cu preşedintele rus Vladimir Putin de la începutul războiului.
Poziţia sa a fost criticată de unii parteneri estici şi baltici din Europa, deoarece aceştia consideră că subminează eforturile de a-l împinge pe Putin la masa negocierilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News