Alegeri Polonia. Prof. Țăranu: Ar fi un moment de cotitură în politica regională și o gură de aer proaspăt pentru Europa Centrală și de Est

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Profesorul universitar doctor Andrei Țăranu a vorbit alegerile din Polonia.

În Polonia, se desfășoară alegeri parlamentare duminică, despre care opoziția spune că vor determina poziția democratică a țării și locul său în Uniunea Europeană, după o campanie amar disputată, dominată de chestiuni de suveranitate și securitate.

„M-am întâlnit (virtual) cu mai mulți amici de ai mei din Polonia, din mai multe orașe (Gdansk, Rzeszow, Varsovia, Torun) si toti au inceput sa fie putin mai optimisti, desi au un optimism retinut. Ultimul sondaj arăta, pentru prima dată, că există o rază de speranță ca PiS (și implicti Kaczynski) să plece de la putere. O coalitie de centru stânga (KO (Platforma Civică), Stânga și alianța A Treia Cale) ar putea avea 51% din voturi. Iar alianța dintre PiS și Konferacja doar 47%.

Votul va fi un clivaj regional masiv (nord-sud, vest-est) precum si rural-urban, laic- religios. Ar fi un moment de cotitură în politica regională și o gură de aer proaspăt pentru Europa Centrală și de Est și o veste bună pentru main stream-ul european.

Sau, dacă nu se produce schimbarea, o afundare în mâlul gros al naționalismului, habotnicismului și autocentrării. Pentru mine, alegerile din Polonia (o țară pe care o simt ca pe un fel de a doua casă, alături de mai multe a doua casă) vor însemna foarte mult. Pentru că, deși la fel ca și si ei suntem atât de autocentrați, polonezii și românii sunt foarte asemănători din enorm de multe puncte de vedere. Szczęśliwe wybory, przyjaciele”, a scris Andrei Țăranu pe Facebook.

Votul crucial are loc într-o Polonie profund divizată, între susţinătorii guvernului populist-naţionalist, antiimigraţie şi în relaţii reci cu UE, aflat la putere din 2015, şi o opoziţie centristă pro-europeană, de cealaltă parte.

VEZI ȘI: Alegerile din Polonia. Mizele reale și tot ce trebuie să știi despre cel mai important scrutin de anul acesta pentru Europa de Est (analiză Reuters) - https://www.dcnews.ro/alegerile-din-polonia-mizele-reale-si-tot-ce-trebuie-sa-stii-despre-cel-mai-important-scrutin-de-anul-acesta-pentru-europa-de-est-analiza-reuters_933760.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel