Duminică, la Paris, cetățenii români nu au putut vota din varii motive. În cele ce urmează, vă prezentăm ceea ce s-a întâmplat cu adevărat, mărturia fiind obținută de la una dintre persoanele care nu au fost lăsate să voteze.
Pentru a-i păstra anonimitatea și pentru a-i garanta siguranța, inclusiv la cerere ei, o vom numi I.P. Aceasta are 22 de ani și este masterandă la una dintre facultățile de prestigiu din capitala franceză.
Inițial, aceasta și-a manifestat dezamăgirea cu privire la ceea ce s-a întâmplat la Ambasada României de la Paris, pe Facebook.
Contactată de DC News, ea a avut bunăvoința de a relata cu exactitate ce s-a întâmplat duminică, 2 noiembrie.
"Am ajuns la ambasadă la ora 17. Coada era mult mai lungă decât mă așteptam, dar am zis să rămân, totuși. Cei care ieșeau de la vot ne spuneau nouă, celor de la sfârșit, să nu mai stăm, că nu mai are rost, că nu avem timp să ajungem în față să votăm. Și totuși am rămas acolo.
După câteva ore când era clar că nu vom avea toți timp să votăm. Cineva a venit cu ideea să sunăm la București, să cerem o prelungire a limitei de 9 seara pentru vot. Aparent era nevoie de 100 de persone ca să primim aprobarea respectivă. Asta se putea întâmpla ușor, eram foarte mulți. Nu știu ce s-a întâmplat cu această inițiativă, pentru că, la un moment dat, se zvonea că se prelungește termenul, dar apoi nu s-a mai vorbit deloc despre asta.
A apărut apoi legea cum că putem să completăm declarațiile și în afara secției. Am făcut și asta. Apoi a venit cineva și ne-a spus că nu avem voie să le semnăm, ci asta va trebui să o facem în fața unui reprezentant de-al lor. Am completat alta, să fie cum vor ei.
Am stat aproape 4 ore la coadă înainte să pot să intru în curtea ambasadei. Teoretic, legea spune că dacă la ora 21.00 te afli în incinta secției de vot, poți vota, chiar dacă asta se va întâmpla după ora prevăzută. Iar secția de vot la noi cuprindea clădirea, dar și curtea ambasadei.
La 20.30 cei de la ambasadă au încercat să închidă poarta. Atunci au început oamenii să se agite și să strige «Vrem să votăm!». Peste câteva minute deja s-a ajuns la «Jos Ponta!». Când s-a făcut ora 21.00, am încercat să intrăm cât mai mulți în curtea ambasadei, deși ni se permitea să stăm doar pe un culoar îngrădit cu garduri de fier. Am reușit să intrăm destul de mulți, dar majoritatea - mult peste 1000 de oameni, erau încă în stradă.
Am mai stat aproape două ore înăuntru. Președintele secției de vot (nu știu cine e, nu s-a prezentat și vorbea îngrozitor de încet) a încercat să folosească un megafon, nu i-a ieșit nici asta, nu știa să îl folosească, ne-a spus, la un moment dat, că nu se mai poate vota. De ce? E trecut de ora 21.00 și… nu mai sunt buletine de vot!
Nu se așteptau să vină atât de mulăt lume la vot. Mă întreb ce s-ar fi întâmplat dacă s-ar fi prelungit termenul. Ar fi reapărut miraculos buletinele de vot? Am stat acolo ca fraierii, degeaba. Nu am fost lăsați să votăm.
Deja lumea era foarte agitată, toți voiau să voteze. A fost chemată poliția franceză, ca să fie siguri că nu mai intră nimeni. Cei care nu au reușit să intre strigau de afară, încercau să ne încurajeze pe noi să nu plecăm, să nu ieșim (pentru că nu puteai să intri înapoi) și să ne cerem dreptul de vot. S-a cerut să vină ambasadorul. S-a cântat imnul României. S-a strigat «Vrem să votăm!» constant. Nimic. Nicio reacție. Ei cică «respectă legea». Care lege nu știu. Pentru că dreptul de vot e garantat prin Constituție, iar legea spune că se poate vota și după ora 9, dacă la acel moment te afli în incinta secției de vot.
Într-un cuvânt, și-au bătut joc de noi, de toți cei care am stat ore la rând în ploaie. Înainte de ora 23.00 oamenii au început să plece. Era clar că nu mai puteam face nimic la ora aia. Și chiar dacă ne-ar fi fost permis să votăm, cred că voturile noastre ar fi fost aruncate.
Am văzit cu toții când, în jurul orei 21.00, au luat urna să o sigileze. Sper ca în turul doi să fie mai bine. Dacă nu, sigur iese urât, atunci votul nostru chiar contează. Și nu e posibil să ai două secții de vot, cu trei ștampile, cinci cabine și o singură urnă pentru mii de oameni
Incidente nu au fost, chiar dacă au chemat poliția, totul a fost pașnic. Oamenii au strigat, dar atât! Cele aproape 12 dube pregătite au fost total nefolositoare".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu