Duminică, 10 aprilie, au loc alegeri prezidenţiale în Franţa, dar sondajele arată că acestea ar putea fi marcate de una dintre cele mai scăzute prezenţe la vot din istorie.
Mulţi francezi cred că pregătirea alegerilor prezidenţiale a fost slabă, motiv pentru care analiştii şi realizatorii de sondaje din franţa cred că primul tur al alegerilor prezidenţiale va înregistra cea mai scăzută prezenţă la vot din istorie, scrie The Guardian.
Un sondaj realizat de Ifop arată că 80% dintre francezi sunt de părere că această campanie electorală a fost una "slab calitativă". Votanţii se plâng de lipsa unor idei politice noi, dar şi de lipsă de viziune, precum şi de lipsa soluţiilor la problemele reale ale societăţii, după doi ani de pandemie, invazia Rusiei în Ucraina şi creşterea costurilor vieţii.
Emmanuel Macron vrea să devină primul preşedinte re-ales din ultimii 20 de ani şi promite să continue să scadă taxele, dar vrea şi creşterea vârstei de pensionare la 65 ani precum şi scăderea ratei şomajului la ZERO.
Cu toate astea, francezii consideră că Macron a intrat târziu în campanie, fiind mai concentrat pe diplomaţia cu Putin, astfel că sondajele de opinie arată că Marine le Pen, liderul extremei dreapta, s-a apropiat la doar câteva procente de el. Marine Le Pen, pe de altă parte, s-a concentrat pe criza costurilor vieţii şi pe programul său anti-imigraţie. Jean-Luc Melenchon a continuat să se concentreze pe promisiunile de îngheţare a preţurilor.
Deşi duminică, 10 aprilie, are loc primul tur al alegerilor, 54% dintre francezi consideră că nici nu a început campania electorală. Mulţi votanţi spun că încă nu ştiu cu cine să voteze, iar absenteismul ar putea atinge chiar şi 30%, o cifră record pentru Franţa.
"Ca şi astăzi, în 2002 era un sentiment că aceste campanii electorale nu mai funcţionează. Asta a creat tentaţia unui vot de protest. Sondajele noastre arată şi acum că 75% dintre francezi consideră că nu au fost aduse idei noi în campanie. Şi, simultan, 76% dintre francezi sunt îngrijoraţi pentru viitorul copiilor lor", a declarat Francois Miquet-Marty, directorul institutului de sondaj Viavoice.
În 2002, Jean-Marie Le Pen, tatăl lui Marine Le Pen, a produs o adevărată surpriză în alegeri, reuşind să intre în finala prezidenţială contra lui Jacques Chirac.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci