Austriecii sunt chemaţi la urne duminică, 9 octombrie, pentru a-şi vota preşedintele.
Austriecii vor vota duminică în alegerile prezidenţiale, despre care mulţi aşteaptă să fie câştigate de actualul preşedinte, Alexander Van der Bellen, pentru un nou mandat. Fostul lider al Verzilor se confruntă cu şase adversari.
Majoritatea sondajelor au indicat că Alexander Van der Bellen va obţine puţin peste 50% din voturi, ceea ce l-ar ajuta să câştige din primul tur. În ultimul său discurs din campanie, însă, politicianul de 78 de ani a afirmat că alegerile nu sunt încheiate şi că este important ca cetăţenii să vină să voteze, nu să rămână pe canapea.
Cel mai apropiat adversar din cursa prezidenţială de Alexander Van der Bellen este Walter Rosenkranz, din Partidul Libertăţii, de extremă dreaptă.
Printre ceilalţi candidaţi se numără cântăreţul de muzică punck-rock Dominik Wlazny, din Partidul Berii. Preşedintele are, în cea mai mare parte, un rol ceremonial, dar are puteri foarte mari în supravegherea perioadelor de tranziţie şi turbulenţe, scrie Rador.
Născut ca o mișcare satirică, Partidul Berii se va prezenta acum la alegerile care vor avea loc pe 9 octombrie în Austria. Motto-ul lor este ”trăiește și lasă-i să trăiască (cu excepția băutorilor Radler)”.
Pe 9 octombrie, austriecii vor fi chemați la vot. Pe buletinul de vot, pe lângă vechile partide tradiționale, va fi o noutate: Bier Partei. Fondatorul său, Marco Pogo, născut Dominik Wlazny, vrea să fie noul președinte al națiunii, scrie Euronews.
Mișcarea, fondată de Pogo în 2015 ca ”proiect satiric”, are acum aproximativ 1000 de membri. În 2020, în urma alegerilor municipale, 11 membri de partid, inclusiv fondatorul însuși, au reușit să devină consilieri regionali la Viena, obținând 1,8% din voturi.
”Mișcarea birro-cratică”, așa cum se numesc ei înșiși, înseamnă a stabili o ”birocrație”, în care puterea vine de la bere.
Partidul recunoaște importanța libertății de opinie, de exemplu: alegerea liberă a varietății de bere blondă. Consumul acestei băuturi ar trebui făcut public, iar ”persoanele cu mai puțin talent la băutură” ar trebui să primească un sprijin special.
Mișcarea consideră că diversitatea și individualitatea în cultura berii îmbogățesc viața și, prin urmare, susține toleranța berii străine. Această toleranță nu se extinde la Radler, cărora partidul se opune oficial.
Printre propuneri: crearea unei fântâni de bere în centrul istoric al Vienei, eliminarea taxei pe băuturi în baruri și restaurante, furnizarea lunară a unui butoi de bere tuturor familiilor austriece (50 litri per adult și 20 litri pe copil).
Mișcarea ar dori, de asemenea, să stabilească teste de aptitudini obligatorii pentru politicieni, să implementeze ajutoare de stat pentru a salva scena culturală, pusă în genunchi de pandemie și să crească prezența la vot.
Comunicarea lor este neconvențională: trimit actualizări prin clipuri satirice online. Apelul lor se adresează oricui ”dorește să se schimbe”.
Liderul în vârstă de 35 de ani are o diplomă în medicină și a fost medic în exercițiu înainte de a-și începe cariera politică. Conform sondajelor, cu aproximativ șase milioane de oameni eligibili să voteze, Wlazny ar putea obține până la 5% la alegerile prezidențiale, în timp ce Van der Bellen ar obține aproximativ 60%. VEZI MAI MULTE AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News