Pe măsură ce extrema dreaptă capătă avânt în perioada premergătoare alegerilor prezidențiale din Franța, întrebarea de pe buzele tuturor este cum ar arăta țara dacă Marine Le Pen l-ar înlocui pe Emmanuel Macron la Palatul Elysee.
După ce a desfășurat o lungă campanie pentru a-și „demoniza” imaginea, Marine Le Pen se află la mică distanță de a deveni prima femeie președinte a Franței.
Diferența de 12 puncte între ea și Macron s-a redus dramatic pe măsură ce a făcut tururi prin diferite localități, pretinzându-se drept apărătoarea „celor mici” împotriva reputației lui Macron de „președinte al bogaților”.
Macron și-a exprimat vineri regretul pentru că a început campania cu întârziere, deoarece sondajele de opinie arată acum că acesta deține un avans subțire.
Media sondajelor Bloomberg calculată pe 8 aprilie l-a arătat pe Macron în avans cu doar 3,5% în primul tur.
În timp ce țara se pregătește pentru primul tur de scrutin al alegerilor din Franța de duminică și o decizie decisivă două săptămâni mai târziu, o victorie candidatei Le Pen este o perspectivă care inspiră emoții, de la entuziasm la trepidare.
Franța este obișnuită cu liderii politici de stânga, dreapta și centru, dar în mod tradițional prezintă un front unit împotriva extremismului. Și pentru oponenți, chiar și o Marine Le Pen „detoxificată” este extremistă.
Reacționând la ceea ce unii experți au numit „accidentul democratic” al unei victorii Le Pen, piețele financiare sunt nervoase. Dușmanii politici și-au intensificat atacurile asupra ei.
Valerie Pecresse, candidatul de centru-dreapta care se află cu mult în urma favoriților în sondajele de opinie, o numește „demagogă”. La un miting din Normandia, la vest de Paris, unul dintre cei mai apropiați colegi ai președintelui, ministrul său de Finanțe, Bruno Le Maire, a batjocorit pasiunea candidatei pentru pisicile bengale.
„Să nu ne lăsăm păcăliți”, a spus el. „Ea este moștenitoarea celui mai radical partid [din Franța] și a propovăduit întotdeauna ura. Acum s-a transformat într-o crescătoare amabilă de pisici?”, a continuat acesta, potrivit The National.
Atacul său reflectă neliniștea din tabăra Macron față de succesul doamnei Le Pen de a abate atenția de la obsesia ei împotriva imigrației, insistând în schimb asupra prețului vertiginos al vieții. Misiunea ei este ușurată de prezența printre candidați a lui Eric Zemmour, un polemist a cărui islamofobie radicală o face să pară moderată prin comparație.
În ciuda unei campanii discrete, marcată de absența sa, în timp ce se concentra asupra războiului din Ucraina, Macron rămâne totuși favorit pentru a câștiga un al doilea mandat.
Cu toate acestea, între cei doi foști candidați și la alegerile din 2017, distanța în sondaje este aproape de marja de eroare.
Acum cinci ani Macron era un activist convingător și proaspăt în politică, un tânăr dinamic, de centru, care a atras sprijin din stânga și din dreapta. El a depășit-o pe Le Pen într-o dezbatere televizată și a câștigat cu două treimi din voturi.
Un rezultat similar pare puțin probabil, sondajele indicând o marjă de doar șase puncte procentuale într-un al doilea tur între cei doi.
Stânga, în special, este dezamăgită de Macron, acum în vârstă de 44 de ani, și îl consideră un „președinte pentru bogați”. El suferă de percepții de aroganță și detașare de luptele oamenilor obișnuiți.
În mod crucial, el nu se mai poate baza pe deplin pe tradiția franceză a alegătorilor care formează un „front republican” pentru a menține extrema dreaptă în afara mandatului. Chiar și unii susținători ai candidatului de extremă stânga Jean-Luc Melenchon vor trece la doamna Le Pen dacă acesta va fi eliminat, pentru că ea dă prioritate și nemulțumirilor clasei muncitoare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu