Astăzi, 20 octombrie 2024, cetățenii Republicii Moldova au fost chemați la urne pentru a vota la alegerile prezidențiale și pentru aderarea la Uniunea Europeană. Votul s-a încheiat, cu excepția cazurilor în care, în unele secții, încă sunt oameni la coadă.
Au apărut datele în timp real privind rezultatele.
Citește mai multe aici: Rezultate alegeri Moldova 2024 - prezidențiale și referendum. Ce viitor au ales moldovenii
Update 18: A început briefiengul de presă de la ora 22:00 al CEC. Printre cele mai active secții de votare din diaspora au fost în Italia, România, Federația Rusă.
La ora 21 prezența la vot a fost de 1.546.757 de alegători, adică 51.4% din alegătorii înscriși, inclusiv diaspora. 49.81% au votat și la referendum.
CEC declară scrutinele valabile.
Update 17: Procesul de votare de la o secţie de votare din oraşul italian Bologna, constituită pentru alegerile prezidenţiale şi referendumul din Republica Moldova, a fost întrerupt pentru o scurtă perioadă în urma unei alarme cu bombă, a anunţat, duminică seară, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de la Chişinău.
"Ca urmare a alertei cu bombă la o secţie de vot din Bologna, s-a luat decizia de suspendare a procesului de vot pentru o scurtă perioadă de timp, în vederea verificării spaţiului de către autorităţile abilitate italiene. Odată cu anunţul despre minarea clădirii, biroul electoral al secţiei de votare a permis participarea la vot a tuturor cetăţenilor aflaţi în aşteptare, după care autorităţile italiene au decis evacuarea şi începerea verificărilor corespunzătoare.
În toată această perioadă, buletinele au fost păstrate în spaţiu securizat, iar urna de vot a continuat să fie monitorizată cu camera video pusă la dispoziţie de către CEC", susţin oficialii MAE.
Aceştia precizează că, după încheierea acţiunilor de verificare, în funcţie de rezultat, secţia de votare îşi va relua activitatea.
Update 16: Rezultatele preliminare ale scrutinului vor fi anunțate la ora 22:00 de către reprezentanții Comisiei Electorale Centrale (CEC), deoarce, în Republica Moldova, nu există exit-poll-uri.
Update 15: La ora 20:45 au mai rămas aproximativ 15 minute până la închiderea secțiilor de votare de pe teritoriul Republicii Moldova. Până la această oră, au votat în jur de 1.530.000 de persoane.
Update 14: Până la ora 19:50, 50% dintre alegătorii înscriși în listele electorale și-au exprimat opțiunea de vot la alegerile prezidențiale din 20 octombrie, echivalentul a circa 1,49 de milioane de persoane.
Update 13: 1.446.933 de alegători și-au exprimat votul până la ora 19:00, conform celor mai recente date furnizate de CEC. Acest număr reprezintă 48,62% din totalul persoanelor înscrise pe listele electorale.
Update 12: Și Comisia Electorală Centrală, în briefingul de la ora 19:00, anunță că referendumul a trecut. Potrivit CEC, aproximativ 1.228.650 de alegători au răspuns cu "DA" sau "NU" la întrebarea: „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.
Update 11: Referendumul a trecut, întrucât peste o treime din alegătorii înscriși pe liste au solicitat buletine de vot potrivit datelor de la ora 18:00.
Pentru a fi considerat valid, numărul persoanelor care au spus "DA" în cadrul referendumului, după numărarea voturilor, trebuie să fie de 51%.
Update 10: Până la ora 17:00, 1.251.027 de alegători au votat, conform datelor furnizate în timp real de CEC. Astfel, 42,75% dintre cetățeni și-au exercitat dreptul de vot.
Update 9: Autoritățile din Chișinău (Comisia Electorală Centrală) au constatat, până la ora 16:00, 74 de cazuri de încălcări ale legislației electorale (fotografieri buletine de vot etc.).
Update 8: Până la ora 15:00, au solicitat buletin de vot pentru referendum aproximativ 32% dintre cetățeni, astfel că, după toate probabilitățile, pragul a fost atins.
Peste un milion de cetăţeni cu drept de vot din Republica Moldova s-au prezentat, duminică, până la ora 15:00, la alegerile prezidenţiale şi referendumul pentru modificarea Constituţiei, potrivit datelor oficiale prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC).
Oficialii CEC au informat că până la ora 15:00 şi-au exprimat dreptul de vot 1.009.036 alegători din totalul celor 2.714.239 înscrişi pe listele electorale de bază, ceea ce reprezintă un procent de 35,13%.
Update 7:
Şeful Guvernului de la Chişinău, Dorin Recean, a declarat, duminică, la ieşirea de la urne, că îşi doreşte ca "Republica Moldova să iasă învingătoare", în urma celor două scrutine de duminică, cel pentru alegerea preşedintelui şi referendumul pentru modificarea Constituţiei, potrivit Agerpres.
Recean i-a îndemnat pe alegători să meargă la vot în număr cât mai mare şi la secţiile de votare să solicite două buletine de vot, atât pentru preşedinte, cât şi pentru referendum.
"Am votat alături de cetăţenii din Republica Moldova care sunt determinaţi să arate că democraţia este o forţă şi împreună putem să reuşim să construim Uniunea Europeană aici la noi acasă. Eu am votat pentru ca noi să avem o ţară puternică, o ţară dezvoltată şi, fără şovăială, am votat pentru ca Republica Moldova să iasă învingătoare", a declarat Recean.
Premierul a subliniat că pentru Republica Moldova "calea de dezvoltare este Uniunea Europeană".
Update 6:
Nicolae Ciucă, președintele Partidului Național Liberal și candidatul PNL la prezidențiale, a transmis de asemenea un mesaj de susținere a parcursului pro-european al Republicii Moldova.
„Referendumul de astăzi este șansa unirii României și Republicii Moldova în Uniunea Europeană!
Îndemn toți cetățenii cu drept de vot din Republica Moldova, din România și de oriunde să voteze la referendum și să aleagă calea cea bună pentru viitorul țării. Faceți din această duminică o zi a izbânzii pentru aspirațiile voastre naționale și europene.
România vă așteaptă în Uniunea Europeană, pentru a construi împreună un viitor al bunăstării și siguranței“, a scris nicolae Ciucă pe Facebook.
Update 5:
Peste 500.000 de alegători au votat până la ora 12:00, prezența la urne fiind de aproximativ 20%.
Update 4:
La ora 11:00, Maia Sandu a votat „pentru ca Republica Moldova să poată să-și construiască viitorul pe care și-l dorește și pe care îl merită“.
„Noi vrem ca moldovenii să-și decidă soarta și de aceea îi îndemn pe toți cetățenii să voteze pentru copiii lor și pentru viitorul lor“, a mai zis Maia Sandu.
Update 3:
În contextul scrutinului prezidențial din Republica Moldova și a referendumului pentru parcursul pro-european, Marcel Ciolacu a transmis un mesaj.
„O zi istorică pentru Republica Moldova. Sunt convins că, la finalul ei, Republica Moldova va fi cu un pas mai aproape de Uniunea Europeană - acolo unde ne putem construi împreună viitorul“, a scris Marcel Ciolacu, premierul României și candidatul PSD la alegerile prezidențiale, pe Facebook.
Update 2:
Autorităţile din Republica Moldova au tipărit, în premieră, pentru alegerile prezidenţiale şi pentru referendumul privind modificarea Constituţiei, buletine de vot în limbile unor minorităţi, a anunţat, duminică, într-un briefing de presă, preşedinta Comisiei Electorale Centrale (CEC), Angelica Caraman.
Potrivit sursei citate, printre limbile în care au fost tipărite buletinele de vot se află şi limba rromani.
"Ca element de noutate, buletinele de vot au fost tipărite şi în limbile minorităţilor etnice, şi anume ucraineană, rusă, bulgară, găgăuză şi rromani", a afirmat Caraman.
Oficialul CEC a informat că pentru acest referendum au fost tipărite peste 7,3 milioane de buletine de vot, în condiţiile în care numărul alegătorilor înscrişi pe listele electorale de bază este de 2.714.239.
Update:
Vasile Tarlev este primul candidat la funcția de președinte care a votat. Tarlev a fost însoțit la secția de votare de către soția sa, potrivit TV8.
„Am votat pentru viitorul Moldovei, un viitor mai bun, mai fericit, mai prosper, pentru stabilitate, pentru succes”, a declarat politicianul.
Știrea inițială:
Cetățenii din Republica Moldova sunt așteptați astăzi, 20 octombrie 2024, la urne, pentru a-și exercita dreptul la vot în cadrul alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional pentru aderarea la Uniunea Europeană.
Astfel, în cadrul alegerilor prezidențiale, cetățenii urmează să voteze pe unul dintre cei 11 concurenți înscriși în cursă. Aceștia sunt:
- Alexandr Stoianoglo;
- Maia Sandu;
- Renato Usatîi;
- Vasile Tarlev;
- Irina Vlah;
- Ion Chicu;
- Andrei Năstase;
- Octavian Țîcu;
- Victoria Furtună;
- Tudor Ulianovschi;
- Natalia Morari.
În ceea ce privește referendumul constituțional, alegătorii urmează să se expună dacă sunt de acord cu privire la modificarea Legii Supreme prin introducerea noțiunii de integrare europeană, potrivit Deschide.md.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News