Alegeri prezidențiale. Metode pentru reducerea cozilor la secțiile de votare din străinătate

Românii care votează în străinătate nu vor mai aștepta atât de mult la secțiile de votare pentru a-și exprima dreptul. 

Directorul general al Direcţiei Sistemul Informaţional Electoral Naţional din cadrul Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Ovidiu Oproaica, a declarat vineri că vor fi mai puţine cozi la secţiile de votare din străinătate la alegerile prezidenţiale, scrie Agerpres. 

"Tableta este puţin diferită de tableta care va funcţiona în ţară, în sensul că AEP, în afară de faptul că vrea să fluidizeze procesul de vot, a ales şi varianta paperless, fără hârtie. În acest moment, listele vor fi generate doar pe tabletă (...), pentru prima dată se va folosi semnătura digitală pe ecranul tabletei (...) Vor fi mai mulţi operatori de tabletă, nu doar unul şi nu se va face acea coadă la acei operatori. Toate tabletele vor funcţiona simultan. Vor fi între două şi nouă tablete, în funcţie de volumul şi de istoricul pe care-l avem şi pe care îl estimăm la secţia de votare respectivă, astfel încât până la nouă persoane pot să vină la tablete simultan (...). La finalul zilei, se vor genera fişiere PDF cu prezenţa la vot, cu semnătura aferentă şi eliminăm acel pas care într-adevăr a blocat într-o măsură mai mare sau mai mică procesul electoral în care persoana venea, i se scriau datele de mână. Acum se scanează totul automat, se salvează automat şi se face semnătura tot electronic. Prin acest sistem şi faptul că vor fi până la 9 tablete în secţia de vot cu siguranţă va fi traficul la secţia de vot mult redus, mai ales că am avut şi votul prin corespondenţă", a spus Oproaica într-o conferinţă de presă.

Votul prin corespondență

Potrivit lui Oproaica, cu această tabletă se va efectua inclusiv scanarea plicurilor venite prin poştă, în cazul votului prin corespondenţă.

"Aceste plicuri conţin un cod de bare. Se scanează cu tableta cu până la două zile înainte de începerea votului în străinătate, adică miercuri şi joi se vor scana, astfel încât persoana care a trimis un plic cu votul exprimat (...) nu va mai putea vota în secţia de votare, în condiţiile în care sistemul va alerta asupra faptului că persoana şi-a exercitat deja dreptul la vot prin trimiterea plicului. Scanarea, automat, elimină posibilitatea votului multiplu", a menţionat Oproaica.

Persoanele care votează prin corespondență, notificate

El a spus că persoanele care votează prin corespondenţă vor fi notificate dacă plicul lor a ajuns sau nu la timp.

"Astăzi e ultima zi cu ultimele distribuiri pentru votul prin corespondenţă. Deja foarte multe persoane şi-au exercitat acest drept", a adăugat Oproaica.

Şeful Departamentului Suport Organizatoric Electoral din cadrul AEP, Mircea Preoţescu, a menţionat că plicurile trebuie să ajungă până pe data de 7 noiembrie, la ora 24,00, la Biroul electoral pentru votul prin corespondenţă sau la misiunea diplomatică, în caz contrar fiind considerat vot nul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel