Alegeri prezidenţiale Republica Moldova. Chifu: Avem o alterare masivă a votului. Dimensiunea o vom afla la sfârşitul zilei

Iulian Chifu
Iulian Chifu

Iulian Chifu, fost consilier de stat al premierului României, preşedinte al Centrului de Prevenire a Conflictelor și profesor la SNSPA, a vorbit despre miza alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, dar şi despre suspiciunile de fraudare a rezultatului acestora. 

Într-o intervenţie telefonică la Antena 3, Iulian Chifu a analizat contextul în care se desfăşoară turul doi al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, atrăgând atenţia şi asupra suspiciunilor de fraudă.

"Evident că sunt foarte importante pentru că ele marchează cel care va fi şeful statului, preşedintele Republicii Moldova şi, evident, orientarea ţării pentru că cei doi candidaţi sunt plasaţi în posturi diferite: Maia Sandu - candidat pro-european, Alexandr Stoianoglo - care vine cu o puternică susţinere pro-rusă", a explicat Iulian Chifu.

"Operaţiune la un nivel foarte mare"

În ceea ce priveşte incidentele, analistul de politică externă a spus: "Deja există alterări substanţiale. Le-am văzut şi în primul tur. Problema majoră este faptul că trebuia să avem alegeri foarte liniştite la preşedinţie, unde distanţa dintre candidatul Maia Sandu şi Stoianoglo în formula originală pe care o arătau toate sondajele de opinie era suficient de importantă încât nu ne puneam problema câştigătorului.

Iată însă că alterarea din primul tur - e vorba de cumpărare de voturi, nu de incidente ci de o operaţiune la nivel foarte mare; Maia Sandu a vorbit de 300.000 de voturi; am văzut probe până în jur de 100.000 de voturi, 39 de milioane de euro implicate, 130.000 de persoane care se află pe diferite liste cu cumpărare de voturi. Deci iată care este dimensiunea alterării acestei situaţii, iar de această dată deja avem semnale în primul rând despre transportarea unor votanţi din Federaţia Rusă către secţii din Belarus, din Azerbaidjan şi la Instanbul unde deja au fost înregistrate nereguli de către observatori şi, în egală măsură, o formulă organizată în regiunea separatistă nistreană pe care n-am avut-o în primul tur.

Lucrul acesta, împreună cu transportarea, inclusiv în Republica Moldova, de votanţi care ar veni din Rusia creează o situaţie de debalansare esenţială, de unde şi semnele de întrebare privind corectitudinea şi mai ales privind rezultatele acestui vot. (...) Deci avem o alterare masivă a votului, dimensiunea o vom afla la sfârşitul zilei. 

E adevărat, pe de altă parte, că şi mobilizarea votanţilor din occident, care sunt pro-europeni în marea lor majoritate, este de asemenea substanţială, se face pe voinţa alegătorilor. Sigur că e dificil să pui faţă în faţă pe cineva care e luat cu avionul şi dus să voteze pe gratis, eventual plătit şi pe cineva care-şi plăteşte biletul spre secţia de votare, stă la coadă, votează normal. (...)  Până la urmă, în măsura în care există o mobilizare şi o voinţă serioasă, diferenţa de voturi este suficient de importantă ca să nu mai conteze această mobilizare de bani şi cumpărarea de voturi, însă alterarea rezultatului şi voinţei reale a cetăţenilor Republicii Moldova este prezentă, iar acest lucru nu-l putem nega".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel