Spania are duminică a treia rundă de alegeri parlamentare în puţin mai mult de trei ani, dar fără să se întrevadă perspective ca acest scrutin să pună capăt instabilităţii politice începute în anul 2015, mai ales că este cel mai disputat şi imprevizibil din ultimele patru decenii, scrie marţi într-un comentariu agenţia EFE.
Incertitudinea este atât de mare încât partidele îi imploră pe cei nehotărâţi (estimaţi în sondaje la 30-40%) sau care de obicei nu se prezintă la vot, astfel că cine va ajunge să guverneze va depinde de o mână de voturi, estimează María José Canel, profesoară de comunicare politică la Universitatea Complutense din Madrid.
La această stare de incertitudine contribuie şi sistemul electoral spaniol, care dezavantajează partidele mai puţin votate în provinciile mai mici.
Singurele lucruri care par sigure sunt că Partidul Socialist (PSOE) va fi pe primul loc, dar fără să obţină majoritatea absolută pentru a putea guverna singur, şi că formaţiunea de extremă dreapta Vox va reuşi să acceadă pentru prima dată în parlamentul de la Madrid.
Într-un legislativ care se prefigurează a fi foarte fragmentat, cheia unui posibil acord de guvernare o pot oferi partidele minoritare, precum cele ale separatiştilor catalani sau naţionaliştilor basci, dar chiar şi Vox.
Gradul de fidelitate al votului pentru partide a scăzut şi din acest motiv avem atâta volatilitate (electorală), explică Irene Delgado, profesoară de ştiinţe politice la Universitatea Naţională de Educaţie la Distanţă (UNED).
Vezi și: Alegeri Spania 28 aprilie. Imaginea ţării înainte de scrutin
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News