Alegeri Thailanda. Progresiștii câștigă masiv; coaliția susținută de armată, aflată la putere în urma unei lovituri de stat, pică testul electoral cu un scor de 15%

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Partidele de opoziție thailandeze au câștigat categoric alegerile naționale de duminică.

 

Alegătorii s-au unit împotriva puterii, care din 2014 este susținută de armată, în urma unei lovituri de stat.

Într-o conferință de presă luni, Comisia Electorală din Thailanda (ECT) a transmis că prezența la vot a fost cea mai mare înregistrată în istoria democratică a țării - 75,2%.

Cu peste 99% din voturi numărate, partidul progresist Mișcăm Înainte se estimează că va câștiga 151 de locuri.

Rezultatul pune opoziția cu mult înaintea partidului prim-ministrului în exercițiu – și liderului loviturii de stat din 2014 – Prayut Chan-o-cha. Coaliția de guvernare a câștigat doar 15% dintre mandate.

La primele ore ale zilei de luni, liderul Mișcăm Înainte, Pita Limjaroenrat, susținut masiv de tineri, pe rețelele de socializare, a scris pe Twitter disponibilitatea de a-și asuma conducerea.

„Credem că iubita noastră Thailanda poate fi mai bună, iar schimbarea este posibilă dacă începem astăzi... visul și speranța noastră sunt simple și directe, și indiferent dacă sunteți de acord sau nu cu mine, voi fi prim-ministrul vostru. Și indiferent dacă m-ați votat sau nu, vă voi servi”, a spus el.

Într-o conferință de presă de luni, Pita a invitat partidul Pheu Thai și alte formațiuni de opoziție să formeze o alianță împotriva lui Prayut. El a spus că alte patru partide de opoziție au convenit să „își unească forțele pentru a forma un guvern” și că toate părțile ar trebui să respecte rezultatul alegerilor.

Analiştii numesc acest rezultat „un cutremur politic” care reprezintă o schimbare semnificativă a opiniei publice, notează BBC.

Este, de asemenea, o repudiere clară a celor două partide aliniate militar ale actualului guvern și a prim-ministrului Prayuth Chan-ocha. Acesta a condus lovitura de stat din 2014, care a înlăturat un guvern ales democratic.

Pheu Thai, al doilea partid ca mărime, a transmis că este de acord să se alăture formațiunii Mișcăm Înainte și altor patru partide mai mici de opoziție, pentru a forma o coaliție majoritară, însumată la aproximativ 60% dintre locurile noului parlament.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel