ALEGERI TSD. Andrei Tinu, candidat la președinția TSD, interviu. Informații exclusive

Andrei Tinu candidează la președinția TSD. Președintele formațiunii politice va fi ales sâmbătă, la Romexpo, unde vor fi prezente 1.200 de persoane. 

Cine este Andrei Tinu

Este născut în 21 noiembrie 1985. Este fiul lui Dumitru Tinu, fost director al cotidianului "Adevărul". Din 2013, este vicepreșinte al TSD. Din 2014, prin decizia de prim-ministru al lui Victor Ponta, Andrei Tinu este vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Cetățenie. Andrei Tinu este doctor în Istorie și autor al cărții "Scînteia de la Praga". 

El și-a început activitatea politică în 2006, când a fost ales lider național al Mișcării Studențești România Mare, structură din PRM. A fost exclus doi ani mai târziu. Ulterior, a devenit membru PSD, unde a activat în organizația de tineret a partidului (TSD). A fost purtător de cuvânt al TSD până-n 2010 și, ulterior, până-n 2013 a fost secretar executiv al TSD. În prezent, este vicepreședinte al formațiunii.  

Andrei Tinu își face o campanie pe pagina sa de Facebook sub denumirea de Bărbosu':

(w670)

(w670)

Iată răspunsurile lui Andrei Tinu la cele șase întrebări dcnews.ro adresate celor trei candidați la șefia TSD:

Cum apreciaţi cerinţele celor numiţi "tineri frumoşi”? Despre solicitările străzii ce ne puteţi spune?

Andrei Tinu: Nu aş generaliza şi nu aş eticheta. Mulţi dintre cei ieşiţi în stradă în noiembrie, ca urmare a nefericitului eveniment de la Clubul "Colectiv", au vrut să se solidarizeze cu victimele incendiului, dar au existat şi foarte mulţi "agenţi" politici ai PNL, ai Mişcării Populare şi ai altor formaţiuni politice din afara arcului guvernamental. Aş vrea să facem o diferenţiere a tipului sau tipurilor de cereri ale "străzii". Avem o categorie de solicitări pertinente, care necesită o atenţie sporită din partea politicienilor (instituirea unor regulile clare de integritate şi profesionalism, tipul de stat, numărul de parlamentari, asigurarea a 6% din PIB pentru Educaţie şi Cercetare, eficientizarea instituţiilor statului etc.), şi unele, să le spunem personale, care nu au legătură nici cu democraţia şi nici nu au vreun efect direct sau indirect asupra vieţii românilor, fie ei bătrâni, adulţi sau "tineri frumoşi" (demisia Patriarhului).

Ce vă propuneţi să faceţi în calitate de preşedinte TSD?

Andrei Tinu: Nu sunt nici Napoleon, nici Alexandru Ioan Cuza, nici Spiru Haret. Nu deţin reţeţa succesului absolut al Tineretului Social Democrat, dar mă voi strădui să construiesc o echipă competitivă, capabilă să propună proiecte nu doar pentru membrii TSD, ci pentru toţi tinerii din România. În opinia mea, sunt trei priorităţi ale organizaţiei de tineret a Partidului Social Democrat: a) stabilirea precisă a sarcinilor pentru fiecare membru al conducerii TSD şi consolidarea rolului Consiliului Naţional, care să se transforme într-un laborator de idei şi care să elaboreze şi să redacteze programul politic şi să avizeze toate proiectele pe care TSD le va iniţia şi le va susţine; b) iniţierea unei serii de dezbateri privitoare la clarificarea doctrinară, la nevoile societăţii şi riscurile la care aceasta este supusă, dezbateri care să identifice probleme şi să genereze soluţii pentru tânăra generaţie; c) finalizarea listelor de persoane nominalizate de TSD pentru a figura între candidaţii Partidului Social Democrat la alegerile locale şi generale din 2016.

De ce n-a prins TSD la tineri până acum?

Andrei Tinu: Cred că lipsa de încredere în clasa politică a tinerei generaţii este una generalizată. Trebuie văzut procentul tinerilor care îşi exercită dreptul de a vota. Sunt două cauze ale acestui "insucces" al Stângii româneşti: pe de o parte, avem nişte clişee cărora, din varii motive, PSD-ul le-a devenit victimă („partid de baroni”, „comunişti”, „hoţi” etc.), iar pe de altă parte, lipsa de implicare a tinerilor în viaţa politică. De multe ori, tinerii votează emoţional, împotriva a ceva şi nu pentru ceva. Ei luptă împotriva Sistemului, a structurii clasice de putere, a partidelor şi formaţiunilor aflate la putere. Ce trebuie să facă TSD-ul? În primul rând, TSD trebuie să se deschidă către tineri, către societate, către intelectuali, iar liderii organizaţiei să explice, pe înţelesul tinerilor, rolul politicului într-o societate care funcţionează după reguli democratice. De asemenea, să dubleze vorba cu fapta şi cu atitudinea. Spuneam într-un interviu recent că nu poţi să ceri reguli de integritate dacă nu eşti un om integru, nu poţi cere românilor să respecte nişte reguli pe care tu, ca lider politic, ca administrator al treburilor cetăţii, nu le respecţi.

Cum apreciaţi activitatea lui Mihai Sturzu?

Andrei Tinu: Bănuiesc că vă referiţi la activitatea politică a lui Mihai. El este un foarte bun comunicator, un om care ştie să transmită profesionist mesajul politic. Pe lângă aceasta, deputatul Sturzu a iniţiat câteva legi extrem de benefice. Aş aminti Legea voluntariatului, modificarea legislativă care vizează înfiinţarea partidelor de către 3 membri şi altele. În concluzie, activitatea lui Mihai Sturzu a fost una bună. Cred însă că, aşa cum sugera şi preşedintele Liviu Dragnea, TSD nu trebuie să se manifeste ca o structură de "vedete", ci ca o echipă, în care fiecare să-şi cunoască şi să-şi managerieze domeniul de competenţă.

Care-i puterea tinerilor în PSD şi-n politică?

Andrei Tinu: Mi-e teamă să vorbesc despre putere. E un termen pe care nu-l îndrăgesc. Ca om care studiază Teologia şi ca individ care iubeşte România, cred că puterea aparţine lui Dumnezeu şi cetăţenilor. Prefer să vorbesc despre implicare, despre capacitatea de a pune în aplicare idei şi proiecte utile societăţii. Rolul tinerilor în actul de decizie nu este unul nesemnificativ, cel puţin în cazul PSD. Şi asta se observă în numărul de parlamentari şi europarlamentari tineri ai partidului, în numărul mare de membri TSD care au fost aleşi în funcţiile de primar, viceprimar, consilier judeţean sau consilier local la nivelul întregii ţări, în numărul celor care, membri ai TSD fiind, au fost desemnaţi să reprezinte partidul în aparatul guvernamental. Totul depinde de tineri. Le recomand să nu îşi irosească prospeţimea, energiile în dezbateri sterile, ci să se unească, să se lupte pentru idei în cadru organizat, să se implice în politică sau în societatea civilă, să forţeze schimbarea din interior a clasei politice şi în limitele jocului democratic.

De ce n-au votat tinerii cu Victor Ponta?

Andrei Tinu: Sunt cauzele pe care le-am enumerat la întrebarea cu numărul trei, la care se adaugă erodarea guvernamentală (la momentul turului al doilea, Victor Ponta avea deja 2 ani şi jumătate de când era prim-ministru) şi o teamă, justificată până la un anumit nivel, că PSD-ul va prelua toată puterea în România. Cred că teama şi emoţia negativă au fost cauzele care au condus la pierderea Cotrocenilor de către Victor Ponta şi PSD, în condiţiile în care candidatul social-democraţilor se clasase pe primul loc, la diferenţă de 10 procente de actualul preşedinte, la primul tur. Fac precizarea că, în cifre absolute, candidatul Victor Ponta a obţinut mai multe voturi din partea tinerilor decât candidatul Mircea Geoană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel