Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre alegerile din Turcia.
Bogdan Chirieac, analist politic, a avut o intervenție telefonică la Antena 3 CNN, duminică seara, înainte de aflarea rezultatelor alegerilor din Trucia, unde a vorbit despre rolul președintelui Recep Tayyip Erdoğan în dezvoltarea acestei țări în ultimii 20 de ani:
„Aceste alegeri sunt semnificative la nivel mondial, pentru că este vorba de relația cu SUA și relația cu Rusia, relație dificilă. Știm foarte bine cum a jucat Recep Tayyip Erdoğan și cu rușii, și cu NATO în același timp. Este singurul care s-a văzut față în față cu Vladimir Putin după începerea războiului din Ucraina. Tot Turcia a negociat și acel acord ruso-ucrainean privind cerealele în Marea Neagră.
România și Turcia au niște relații foarte bune. Din punct de vedere comercial, Turcia este primul partener economic al României din afara Uniunii Europene. Recep Tayyip Erdoğan a reușit niște lucruri extraordinare pentru infrastructura și dezvoltarea țării. În mod evident, relațiile România și Turcia trebuie să rămână la acest nivel foarte ridicat. România a știu să manevreze, au fost și lideri politici importanți în România care au văzut potențialul Turciei, cum este Victor Ponta“, a spus Bogdan Chirieac.
Analistul politic a punctat și oportunitatea de extindere pe care o are Uniunea Europeană prin „cureaua de transmisie“, reprezentată de Turcia, între Orient și Occident.
„Kemal Kılıçdaroğlu, dacă va ieși președinte, nu cred că va schimba politica Turciei. Sigur, va fi mai apropiat de SUA. Și România, de asemenea, trebuie să continue să stea lipită de Statele Unite ale Americii. Relațiile SUA cu Turcia sunt reci. Turcia este, însă, o forță militară, cea mai credibilă forță militară în zona Mării Negre, peste Rusia. Mai presus de orice, Turcia este cureaua de transmisie între Orient și Occident. Modelul turcesc începe acum să fie urmat de mai multe state din zona Golfului, state bogate, statele din Asia Centrală, unde Turcia are o influență foarte mare. Vorbim despre o putere regională autentică.
Îl înțeleg acum pe Helmuth Kohl, care a încercat în anii 1990 să aducă Turcia în Uniunea Europeană. I-a dat statutul de candidat, până la urmă s-a renunțat. Acum realizez ce mult ar fi însemnat, și va însemna, ca Uniunea Europeană să se extindă până în mijlocul Asiei, o dată cu aderarea Turciei.“, a concluzionat Bogdan Chirieac.
CITEȘTE ȘI - Alegeri în Turcia. BBC: Opoziția îndrăznește să viseze la înfrângerea lui Erdogan
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News