EXCLUSIV  Alegerile din SUA, "decise de rezultatele din doar 7 state". Politologul american Elliot Gerson arată "o perspectivă terifiantă pentru toată lumea"

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Politologul american Elliot Gerson, vicepreședinte al Aspen Institute, i-a oferit în exclusivitate un interviu jurnalistului Tudor Curtifan, în care a analizat și bătălia extrem de strânsă dintre Donald Trump și Kamala Harris.

Bătălia dintre Donald Trump și Kamala Harris are toate șansele să ne aducă cel mai strâns scor din istoria alegerilor americane. Elliot Gerson a făcut o radiografie cu privire la pericolul în care se află America, explicând și cum cele două echipe de campanie încearcă să încline decisiv balanța în statele care vor conta cu adevărat.

”Vom avea alegeri cruciale în Statele Unite pe 5 Noiembrie. Ne așteptăm cu toții să avem un rezultat foarte strâns. Ce crezi că se va întâmpla la aceste alegeri?”, a întrebat jurnalistul Defense România, Tudor Curtifan.

”Cred că există posibilitatea să avem unul din cele mai strânse rezultate din istoria alegerilor americane. E foarte dificil să știm, sunt multe sondaje care în general ne arată doar că rezultatul va fi foarte strâns. Dar la nivel macro, majoritatea sondajelor arată că votul popular va fi câștigat de Kamala Harris. Ea va avea mai multe voturi decât Donald Trump. Dar în sistemul electoral american, câștigând votul popular nu înseamnă că vei câștiga și alegerile. Depinde de Colegiul Electoral și depinde în câte state din SUA se va impune un anumit candidat. Alegerile vor fi decise de rezultatele din doar șase sau șapte state. Va fi o diferență mică de voturi în aceste state, deci e foarte greu de prezis rezultatul. Va depinde mult de cum vor fi mobilizați votanții și alte lucruri. Unii sunt încrezători că știu ce candidat se va impune, dar ei sunt puțini”, a răspuns Elliot Gerson.

Marea bătălie pe statele swing

”E vorba de așa numitele state swing. Marea bătălie e pe aceste state”, a spus Tudor Curtifan.

”Da, e pentru statele swing. E greu pentru oameni din alte țări să înțeleagă sistemul. Eu locuiesc de exemplu în Washington D.C. Dacă ai locui în Washington D.C. sau oriunde în nord-estul Statelor Unite ale Americii, unde de exemplu românii ar putea avea prieteni și rude. Sau de la Vermont și Maine până la marile state precum New York și oriunde pe coasta vestică de la Washington la California, sau în state precum Illinois, sau Chicago cu orașe mari, Kamala Harris va câștiga alegerile în aceste state. Aici nu e publicitate electorală, nu se desfășoară campanie. La fel cum e în statele din sudul extrem sau în statele rurale, nu se desfășoară campanie pentru că aici e clar că Trump va câștiga. Deci totul se va juca în state precum Michigan, Carolina de Nord”, a declarat Elliot Gerson.

”Pennsylvania”, a punctat Tudor Curtifan.

”Pennsylvania! Posibil Nevada și Georgia. Un număr foarte mic de state swing vor decide cine va fi viitorul președinte al Statelor Unite ale Americii”, a menționat Elliot Gerson.

Influența lui Barack Obama

”Poate avea o influență puternică în aceste alegeri Barack Obama spre exemplu? Pentru că i-am urmărit discursul recent (n.r. - la Michigan, stat swing). E o strategie bună să îl scoată în față pentru ca Partidul Democrat să câștige voturile celor indeciși”, a întrebat Tudor Curtifan.

”Aici se concentrează întregul efort de campanie! E greu de imaginat că pot exista încă votanți indeciși la cât de diferiți sunt Kamala Harris și Trump. Dar ei există în statele swing. Aici se desfășoară campania electorală și de aceea cineva ca Barack Obama se află acolo, în state precum Michigan sau Pennsylvania unde un număr foarte mic de voturi va decide rezultatul. Iar Obama e extrem de popular. Există dovezi că sprijinul comunității de culoare și a comunității latino pentru Kamala Harris e mai mic decât era înainte. Obama are capacitatea să facă diferența aici”, a spus Elliot Gerson.

Joe Biden și electoratul tânăr

”Dar e adevărat că președintele Joe Biden a pierdut susținerea electoratului tânăr în SUA. E o problemă aici? Și Kamala poate recupera?”, a întrebat Tudor Curtifan.

”Nu e urmă de îndoială că Kamala Harris a creat un entuziasm în rândul tinerilor. Factorul fundamental a fost vârsta lui Joe Biden iar electoratul tânăr considera că e prea în vârstă să mai fie președinte. Nu crea atât entuziasm în rândul lor precum Kamala Harris. Dar una din problemele cu care ea se confruntă e că tinerii nu votează atât de mult precum o fac persoanele mai în vârstă. Strategia ei din teren va trebui să se axeze pe aducerea la urne a tinerilor. Ei se concentrează pe tineri pentru a-i ridica din canapele și de la tablete și a-i mobiliza la urne”, a spus Elliot Gerson.

Ce s-ar putea întâmpla dacă va câștiga Kamala Harris. Elliot Gerson: O perspectivă terifiantă pentru toată lumea din Statele Unite

”Ești îngrijorat Elliot că în cazul în care Kamala Harris va câștiga alegerile nu vom avea o tranziția pașnică în State? Aceasta e una din marile întrebări pe care cu toții ni le adresăm, chiar și aici în Europa”, a întrebat Tudor Curtifan.

”E o perspectivă terifiantă pentru toată lumea din Statele Unite. Am văzut ce s-a întâmplat la ultimele alegeri prezidențiale. Cine și-ar fi imaginat că vor exista proteste de o asemenea violență (n.r. - Insurecția de la Capitoliu). Chiar și azi e șocant câți americani și câți politicieni americani pun la îndoială legitimitatea acelor alegeri. E de asemenea o retorică a violenței azi în politica americană cum nu am văzut niciodată până acum. Deci perspectivele ca să existe violențe dacă Kamala Harris va câștiga alegerile sunt reale. Ceea ce e uluitor și înfiorător”, a mai spus Elliot Gerson.

Vezi interviul integral aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel