Alegerile anticipate din Muntenegru s-au încheiat. Mişcarea Europe Now a președintelui Jakov Milatovic este pe primul loc, arată sondajele de opinie

Rezultatele preliminare ale alegerilor anticipate din Muntenegru indică faptul că noul partid pro-european Europe Now (PES), partidul preşedintelui muntenegrean, Jakov Milatovic, a câştigat cu un rezultat strâns alegerile. 

Mişcarea Europe Now este pe primul loc cu 25,5% din voturi, arată o proiecţie a rezultatelor realizată de institutul CEMI, conform Reuters.

Pe locul poziția a doua se situează Partidul democratic al socialiştilor (DPS, pro-european), cu 23,4%, estimează sursa citată, după numărarea a 55,5% din voturi, dintr-un eşantion reprezentativ de la 400 de birouri de vot din Muntenegru.

Alegerile legislative organizate duminică sunt primele din micul stat exiugoslav de când Milo Djukanovic, fostul lider al DPS, a pierdut alegerile prezidenţiale din luna aprilie şi a părăsit puterea după 30 de ani în care a dominat scena politică. Candidatul PES, Jakov Milatovic, a câştigat scrutinul prezidențial. Vezi detalii aici!

Citește și - Noul președinte al Muntenegrului susține că țara va continua recunoașterea independenței Kosovo

Președintele Jakov Milatovic a declarat, după ce a câștigat alegerile prezidențiale, faptul că drumul european al Muntenegrului este indiscutabil. Mai mult, politica externă, bazată pe acorduri internaționale semnate, nu se va schimba. În ceea ce privește Kosovo, chestionat dacă este realist că recunoașterea nu va fi retrasă, Jakov Milatovic a declarat că ”acest lucru este clar', scrie Euractiv.

'Susținem tot ceea ce vor conveni Belgradul și Pristina. Cred că normalizarea relațiilor dintre Belgrad și Pristina este importantă pentru toate țările din regiune, iar Muntenegru vrea să fie un vecin bun care să promoveze relațiile de bună vecinătate', a spus președintele Jakov Milatovic. Vezi articolul aici!

Cine este Jakov Milatovic

Jakov Milatovic, fost angajat al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), a intrat în politică devenind ministru al dezvoltării economice, în primul guvern format după alegerile legislative din anul 2020.

Calificat drept populist de unii, Jakov Milatovic este tată a trei copii și s-a făcut apreciat în special după ce a impus un program economic controversat care, practic, a dublat salariul minim al muntenegrenilor la 450 de euro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel