Alina Gorghiu, co-președintele PNL, a evocat soluția alegerilor anticipate, cu argumentul că în acest moment, Executivul este compromis şi că este nevoie de un parlament care să tragă în aceeaşi direcţie cu guvernul şi preşedintele României.
Soluția anticipatelor pare a fi convenabilă pentru PNL, care conduce în sondajele de opinie, după victoria lui Klaus Iohannis, și ar putea spera la un mandat de patru ani la Palatul Victoria.
În cazul în care ar reuși să preia guvernarea, prin repoziționarea UDMR și racolări de membri de la partidele arcului majoritar, până la alegerile din 2016 popularitatea liberalilor s-ar putea eroda. În cazul unui Executiv de uniune națională, care să guverneze până la alegerile la termen, PNL nu mai poate susține că este în Opoziție și nici nu se poate baza pe erodarea PSD.
Organizarea alegerilor anticipate este, însă, dificilă și durează cel puțin două-trei luni, dacă se respectă termenele constituționale și legale.
Principala problemă este legată de o decizie a CCR. Legislația electorală nu poate fi modificată decât cu 12 luni înainte de alegeri.
Ca urmare, declanșarea anticipatelor nu mai permite introducerea votului prin corespondență și nici reducerea numărului de parlamentari. Alegerile anticipate se vor desfășura la fel ca alegerile din 2012.
Reducerea numărului de parlamentari este clamată de toate partidele, iar votul prin corespondență reprezintă un obiectiv cheie al PNL. Moțiunea introdusă vineri îl acuza pe Victor Ponta că refuză românilor din Diaspora dreptul de a participa la alegeri, fiindcă nu a adoptat legea votului prin corespondență.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News