Premierul Boc spune că alegerile locale şi parlamentare comasate ar putea avea loc în noiembrie 2012, respingând acuzele USL că PDL vrea ca scrutinul să aibă loc în 2013.
"Am înţeles că PSD şi PNL după ce erau de acord, azi, l-am auzit pe dl Antonescu tăind şi fulgerând că nu e de acord, că textul Constituţiei ne permite, cum ne permitem noi să facem o asemenea propunere? (...) Deci dle Antonescu, mandatul primarului nu e în Constituţie, mandatul Parlamentului da. În condiţiile acestea, nu există un impediment constituţional pentru a avea alegeri locale odată cu cele parlamentare în luna noiembrie. În noiembrie pentru că, potrivit Constituţiei, în articolul 63 se spune că Parlamentul nou ales se întruneşte la convocarea preşedintelui României în cel mult 20 de zile de la alegeri. Deci alegerile parlamentare pot avea loc cel mai devreme cu 20 de zile înainte de data expirării mandatului actualului Parlament, care este 11 decembrie. Deci atunci pot avea loc alegerile parlamentare, când pot fi duse şi cele locale", a explicat Boc la B1TV.
El a lăudat din nou avantajele acestei soluţii. "Eu cred că ar fi un semn de maximă seriozitate şi în plan extern pentru România, o să se vadă că <oamenii ăştia nu stau toată ziua în alegeri, nu sacrifică ţara pentru interese electorale, până la alegeri se ocupă de absorbţia fondurilor europene, de investiţii, de locuri de muncă şi nu stau într-un circ electoral tot timpul >", a adăugat primul-ministru.
Dacă s-ar lua în calcul numărul de aleşi locali şi posibila lor putere de convingere, USL ar fi avantajat pentru că are mai mulţi primari şi şefi de CJ decât PDL, a mai susţinut preşedintele PDL. "Cert este că avantaje există...Iarăşi am auzit de la Ponta şi Antonescu că această propunere ar avantaja PDL. Păi dacă ne uităm din perspectiva asta, e avantajat USL pentru că ei au cei mai mulţi primari în România.
Ei au şi cei mai mulţi preşedinţi de consilii judeţene, deci din punctul ăsta de vedere nu este un avantaj pentru noi, pentru că s-a spus < domne, parlamentarul şi cu primarul vor trage împreună>. Păi mai mulţi au cei din opoziţie, teoretic i-ar avantaja pe ei această propunere. Ideea de a avea alegeri o singură dată şi de a avea o coerenţă electorală face să fie binevenită o asemenea propunere. Am văzut că primele reacţii ale PNL şi PSD au fost <în principiu, da>. Mazăre pe la Constanţa şi încă câţiva lideri PSD şi PNL au spus <de principiu, da>. După care au spus <stai puţin domnule, cum să fim noi de acord cu propunerea puterii?>. Tot ce vine de la putere trebuie să fie <nu> - asta este optica, din nefericire, a actualei opoziţii. Pentru că, iată, a venit la vreo săptămână reacţia aceasta oficială a celor doi lideri, după ce o săptămână unii erau cu <da>, alţii erau cu <ba>", a conchis premierul.
Citește și:
USL respinge ideea comasării alegerilor, dar susţine alegeri parlamentare anticipate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci