Alegerile din Georgia, bântuite de un val de intimidare: Există un sentiment că persoanele care au legături cu Occidentul ar putea fi vizate

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

În Georgia vor avea loc alegeri parlamentare sâmbătă, 26 octombrie.

Guvernul georgian prezidează o nouă reprimare a vocilor critice cu doar câteva zile înainte ca țara să se prezinte la urne pentru un vot care va determina viitoarea sa relație cu Rusia și Occidentul, au avertizat ONG-uri și militanți.

Într-un interviu acordat POLITICO, Nika Gvaramia, fost ministru al Justiției și politician de opoziție, a declarat că alegerile parlamentare de sâmbătă vor fi „un referendum privind viitorul Europei” și că partidul de guvernământ Visul Georgian ar putea încerca „să intimideze sau să suprime votul”.

„Sâmbătă avem peste 10.000 de observatori pregătiți să protejeze votul. Acesta este cel mai mare mecanism de protecție a alegătorilor din istoria țării noastre. Permiteți-mi să fiu clar, coaliția (de opoziție), reprezentanții noștri și partenerii noștri vor proteja fiecare vot, deoarece fiecare vot contează pentru viitorul nostru european”, a spus Gvaramia.

Gvaramia a fost declarat vinovat de abuz de putere și condamnat la peste trei ani de închisoare în 2022, într-un caz despre care UE și SUA au afirmat că ar fi putut fi „motivat politic”. El a fost eliberat vara trecută după ce a fost grațiat de președintele pro-occidental Salome Zurabishvili.

Mai devreme, joi, autoritățile din țara din Caucazul de Sud au percheziționat locuințele a doi cercetători din cadrul Consiliului Atlantic, un grup de experți american. Poliția ar fi confiscat telefoane și computere din apartamentele lui Eto Buziashvili și Sopo Gelava, care monitorizează dezinformarea și influența rusă în Georgia.

Beneficii de la Rusia

Un raport publicat de Digital Forensic Research Lab al grupului de experți la începutul acestei luni, întocmit de Buziashvili, Gelava și colegii lor, a avertizat că, de la începutul războiului din Ucraina în februarie 2022, Guvernul Georgiei a acordat prioritate „obținerii de beneficii economice de la Rusia și liniștirii vecinului său din nord”.

Într-o declarație, Consiliul Atlantic a afirmat că „Sopo Gelava și Eto Buziashvili, colegii noștri georgieni, sunt implicați în activități independente, nepartizane, care vizează apărarea și consolidarea democrației împotriva celor care ar submina-o în spațiile online, inclusiv cercetări legate de eforturile de influență străină, țintirea comunităților marginalizate și alte prejudicii online”.

În același timp, anchetatorii au percheziționat și biroul gigantului tehnologic american Concentrix, o firmă specializată în externalizare. Potrivit presei locale, compania a fost anchetată de Ministerul de Finanțe, într-o mișcare neobișnuită înainte de scrutinul național.

„Există o încercare deliberată de a intimida oamenii - alegătorii, societatea civilă și politicienii din opoziție”, a declarat Luka Pertaia, un important reporter georgian care lucrează cu Radio Europa Liberă. „Există un sentiment în cercurile opoziției, în mass-media și în ONG-uri că persoanele care au legături cu Occidentul ar putea fi vizate”, mai precizează Pertaia.

Represiunea vine după ce violențele politice au atins cote maxime în Georgia în timpul verii, când Guvernul a forțat adoptarea în Parlament a unei legi controversate de tip rusesc privind „agenții străini”, vizând ONG-urile susținute de Occident, mass-media și grupurile pentru drepturile omului. Visul Georgian a susținut, de asemenea, o legislație care să interzică orice referire publică la comunitatea LGBTQ+ și a promis să interzică întreaga opoziție parlamentară după alegeri.

Relația cu Bruxelles-ul și SUA

Invocând regresul în domeniul drepturilor omului, Bruxelles-ul a suspendat efectiv statutul de candidat al Georgiei, anulând ajutorul și finanțarea pentru dezvoltare și solicitând partidului de guvernământ să renunțe la atacurile asupra societății civile. Între timp, SUA au impus sancțiuni politicienilor de vârf și oficialilor din poliție pe care îi consideră responsabili de represiune.

În campania electorală a partidului Visul Georgian au apărut panouri publicitare care arată amploarea distrugerilor din orașele ucrainene, liderii fracțiunii populiste susținând că a se alătura Occidentului ar însemna reluarea conflictului cu Rusia.

În ciuda acestui fapt, sondajele arată că marea majoritate a georgienilor doresc în continuare să adere la UE și că resentimentul față de Moscova este larg răspândit în urma invaziei ruse din 2018, care a lăsat o cincime din țară sub controlul Kremlinului și al apropiaților săi.

Testul electoral critic are loc la câteva zile după ce Moldova a avertizat că Rusia s-a angajat într-o campanie masivă de cumpărare de voturi care aproape a deraiat referendumul său privind aderarea la UE, conform POLITICO.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel