EXCLUSIV  Alegerile din Nigeria, trecute sub tăcere în presă. Hartmann: Bola Ahmed Tinubu a câștigat detașat. I se spune bunicul Nigeriei / video

Bola Ahmed Tinubu a fost declarat câştigător al alegerilor prezidenţiale disputate în Nigeria.

Veteranul politician în vârstă de 70 de ani a obţinut 36% din voturi, arată rezultatele oficiale. Principalul său rival, Atiku Abubakar, a obţinut 29%, iar laburistul Peter Obi 25%. Partidele lor au respins anterior scrutinul ca fiind o farsă şi au cerut o repetare a alegerilor.

Știrea a lipsit din jurnalele televizate. Despre acest subiect au vorbit jurnalistul Val Vâlcu și H.D. Hartmann.

„Știrea nu s-a dat pentru că Africa este un continent prea mare și prea departe. În altă ordine de idei, marile companii de presă sunt occidentale și sunt interesate de ce se întâmplă în Occident”, a zis H.D. Hartmann la Geostrategica.

„A fost un proces electoral destul de contestat. Politica din Nigeria este foarte dinamică și violentă uneori. Bola Ahmed Tinubu a câștigat detașat. I se spune bunicul Nigeriei. Este un om în etate, are 70 de ani”, a mai spus H.D. Hartmann.

„Pentru politica americană, este chiar un începător. Ronald Reagan, cel de-al patruzecilea președinte al Statelor Unite ale Americii, a zis, într-o dezbatere electorală cu un contracandidat de vreo 60 și ceva de ani: „Nu voi profita de tinerețea lui! Nu voi profita de lipsa lui de experiență”, a adăugat jurnalistul Val Vâlcu.

„Nigeria este importantă și pentru uraniu, și pentru hidrocarburi, și pentru rezervele de apă. Nigeria este o țară populată și bogată”, a adăugat H.D. Hartmann.

Apoi, jurnalistul Val Vâlcu a amintit importanța țărilor africane: „În 1992, academicianul Iulian Mincu a reușit, cu câțiva dintre foștii săi studenți, ajunși miniștri ai Sănătății, prin diverse țări africane, să schimbe votul pentru directorul OMS”.

Vedeți mai multe aici:

Youtube video image

Candidatul partidului la putere în Nigeria, Bola Ahmed Tinubu, a câştigat cele mai multe voturi la prezidenţialele din cea mai populată ţară din Africa, oferindu-i o victorie aproape sigură, potrivit rezultatelor oficiale complete anunţate miercuri, notează AFP.

Tinubu, candidatul Congresului Tuturor Progresiştilor (APC), a primit 8,8 milioane de voturi, în faţa principalilor săi rivali, Atiku Abubakar din Partidul Democrat al Poporului (PDP) (6,9 milioane de voturi) şi Peter Obi din Partidul Laburist (6,1 milioane de voturi), potrivit unui numărători a voturilor stat cu stat efectuată de AFP.

Comisia Electorală Naţională (INEC) trebuie să confirme că el obţine 25% din voturi în cel puţin două treimi din cele 36 de state ale federaţiei, precum şi pe teritoriul capitalei Abuja, pentru a-l putea declara câştigător la sfârşitul celor mai disputate alegeri din istoria democratică a Nigeriei.

Peste 87 milioane de alegători au fost chemaţi sâmbătă la urne, iar scrutinul, a cărui rată de participare nu este cunoscută încă, a fost în general paşnic. Însă mulţi observatori au criticat întârzieri în numărare şi importante sincope în transferul electronic al rezultatelor.

Marţi, chiar înainte de anunţarea rezultatelor finale, opoziţia a cerut anularea alegerilor, denunţând fraude „masive". INEC a respins, însă, acuzaţiile „nefondate şi iresponsabile", adăugând că orice candidat este "liber să se adreseze instanţei" dacă se consideră nedreptăţit.

În vârstă de 70 de ani, Bola Tinubu, fost guvernator al oraşului Lagos (sud-vest) şi supranumit „naşul" din cauza influenţei sale politice imense, ar urma să-i succeadă preşedintelui actual, Muhammadu Buhari, 80 de ani, care se retrage după două mandate aşa cum prevede Constituţia.

El va moşteni o mulţime de probleme pentru mandatul său de patru ani: violenţe criminale şi jihadiste în nord şi centru, o agitaţie separatistă în sud-est, inflaţie galopantă, sărăcire generalizată.

În plus, penurii recente de benzină şi de bancnote au provocat revolte.

Cu cei 216 milioane de locuitori, Nigeria ar urma să devină a treia cea mai populată ţară din lume până în 2050, în timp ce Africa de Vest este ameninţată de un puternic declin democratic şi de răspândirea violenţelor jihadiste.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel