Alegerile din Polonia. Mizele reale și tot ce trebuie să știi despre cel mai important scrutin de anul acesta pentru Europa de Est (analiză Reuters)

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

În Polonia, se desfășoară alegeri parlamentare duminică, despre care opoziția spune că vor determina poziția democratică a țării și locul său în Uniunea Europeană, după o campanie amar disputată, dominată de chestiuni de suveranitate și securitate.

De când a venit la putere în 2015, partidul naționalist Lege și Justiție (PiS) a intrat în repetate rânduri în conflict cu UE cu privire la reformele pe care criticii spun că le-au politizat sistemul judiciar și au transformat media de stat într-un instrument de propagandă.

Opoziția spune că votul ar putea fi ultima șansă de a opri ceea ce vede ca o deriva a Poloniei departe de mainstream-ul european și spre un sistem semi-autoritar.

"Știu... că plănuiesc sistematic, cu sânge rece, să scoată Polonia din Uniunea Europeană", a spus Donald Tusk, liderul celei mai mari grupări de opoziție, Coaliția Civică (KO), susținătorilor săi.

PiS neagă existența unui astfel de plan.

Cu războiul în curs din Ucraina vecină și cu o criză a imigrației în curs de desfășurare, securitatea națională și imigrația au jucat un rol important într-o campanie marcată și de deteriorarea relațiilor cu Kievul din cauza interdicției Poloniei asupra importurilor de cereale.

PiS prezintă alegerile ca o alegere între o opoziție care este supusă intereselor străine, în special celor ale Germaniei, și timidă în ceea ce privește imigrația, contra unui guvern care va apăra suveranitatea și granițele Poloniei.

"Pentru Germania, adică pentru Germania. A repetat aceste cuvinte foarte des", a spus liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski, la un miting de campanie, subliniind mesajul partidului său, respectiv că Tusk este o marionetă germană.

"Cu siguranță nu ne-ar fi protejat de valul de cereale ucrainene, pentru că pentru asta trebuie să ai curaj - să te opui Germaniei, să te opui Uniunii Europene."

PiS a subliniat efectul programelor sale de beneficii sociale și creșterea salariului minim asupra nivelului de trai, spunând că revenirea lui Tusk, care a fost prim-ministru între 2007 și 2014 înainte de a deveni președinte al Consiliului European, ar pune în pericol toate acestea.

Tusk a promis să nu încheie niciunul dintre programe și a spus că majorarea beneficiilor pentru copii ar trebui implementate mai devreme.

Liderul KO a spus că va debloca miliarde de fonduri reținute de UE din cauza îngrijorărilor legate de statul de drept, în prima zi după câștigarea alegerilor.

Cu toate acestea, oficialii UE spun că nu va fi atât de simplu, deoarece schimbările în legile promovate de PiS ar necesita încă semnătura președintelui Andrzej Duda, un aliat al PiS.

În ziua alegerilor are loc și un referendum. PiS spune că își propune să asigure respectarea voinței poporului cu privire la patru probleme: privatizarea companiilor de stat, creșterea vârstei de pensionare, construirea un gard la granița cu Belarus și acceptarea imigranților în cadrul unui acord UE.

Cu toate acestea, opoziția spune că PiS folosește fonduri publice pentru o campanie menită să-și mobilizeze susținătorii și să demonizeze adversarii cu întrebări tendențioase.

Sondajele de opinie sugerează că PiS va rămâne cel mai mare partid din parlament, dar s-ar putea să nu obțină o majoritate.

Un rezultat neconcludent ar putea duce la paralizie legislativă într-un stat membru al NATO, de o importanță logistică crucială pentru eforturile alianței de a ajuta Ucraina.

Un guvern PiS care ar depinde de voturile partidului de extremă dreaptă Confederation, care a încercat să capitalizeze o creștere a sentimentelor anti-ucrainene printre unii alegători, ar putea fi mult mai puțin dispus să ajute Kievul, spun analiștii.

Cheia finalului alegerilor va fi soarta coaliției centriste a Căii a Treia.

Coalițiile au nevoie de cel puțin 8% din voturi pentru a intra în parlament, iar unele sondaje au arătat că Calea a Treia este foarte aproape de acest prag. Dacă nu reușește să intre în parlament, speranțele opoziției de a forma un guvern ar fi spulberate.

Cu toate acestea, Calea a Treia spune că are încredere că va obține voturile necesare, iar unul dintre liderii săi, Szymon Holownia, a declarat că nu se teme "absolut deloc" după ce un sondaj recent a plasat coaliția la 7,6%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel