Alegerile din Republica Moldova s-au încheiat. Rezultatele, validate în majoritatea secțiilor de votare (sinteză Reuters)

Urnele din Republica Moldova s-au închis duminică seara.

Se estimează că prezența finală la vot în Republica Moldova a fost de 41,41% - depășind pragul minim de 25% pentru validare, conform legii, ceea ce înseamnă că rezultatele în majoritatea secțiilor de votare sunt valide, relatează Reuters. 

Moldovenii au mers la vot duminică pentru a-și alege primarii. Președintele pro-european Maia Sandu a acuzat Moscova că a încercat să se amestece în votul din Republica Moldova. De asemenea, un partid pro-rus, Șor, a fost exclus din cursă. 

Acesta este ultimul vot național înainte de alegerile prezidențiale din noiembrie 2024. Fostul stat sovietic încearcă să-și avanseze oferta de a adera la Uniunea Europeană și de a părăsi complet zona de influență a Rusiei.

Președintele Maia Sandu a denunţat invadarea Ucrainei de către Rusia şi a acuzat Moscova de un complot prin care să o înlăture printr-o lovitură de stat din funcția de președinte. Săptămâna aceasta, ea a acuzat Rusia că încearcă să cumpere alegători prin canalizarea a cinci milioane de dolari de peste două luni la „grupuri criminale” conduse de omul de afaceri fugar Ilan Șor. 

Scrutinul electoral pentru alegerea a 12.000 de primari a pus zeci de partide unul împotriva celuilalt, inclusiv Partidul de Acțiune și Solidaritatea (PAS) al lui Sandu și partidul pro-rus Renașterea legat de
Șor. 

Maia Sandu a votat în centrul Chișinăului după ce a stat cu răbdare la coadă în fața unei secții de votare și apoi a susținut din nou interzicerea partidului Șor, impusă cu două zile înainte de vot. „Toată lumea trebuie să respecte legea finanțării partidelor și legislația privind securitatea națională”, a spus ea reporterilor.
  
„Nimeni nu este mai presus de lege, nici măcar cei cu miliarde de lei (moldovenești), fie că vin din Rusia sau din altă parte și folosesc banii pentru a distorsiona alegerile și rezultatul acestora”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel